Stilleven met DOP kazen – Amar Hernández – Arrontes & Barrera – Turismo Asturias

Gelegen in het hart van het Groene Spanje verleidt Asturië de gastronomen met haar koeien- en geitenkazen. De meest bekende is de blauw geaderde koeienkaas Cabrales, maar in totaal zijn er liefst meer dan 40 verschillende Asturische kaassoorten. Laat u dan ook inspireren…

Het prinsdom Asturië is één van de zeventien autonome regio’s van Spanje en ligt in het noordwesten van het land, tussen het Cantabrisch gebergte en de Cantabrische Zee, ingebed tussen de regio’s Galicië en Cantabrië. In het zuiden grenst Asturië aan de provincie Leon, die deel uitmaakt van de autonome regio Castilië y Leon. Oviedo is de hoofdstad, terwijl Gijon de grootste stad van de regio is.

Asturië heeft een bijzondere plaats in de Spaanse geschiedenis, en dan wel omdat het in de middeleeuwen het enige christelijke gebied was toen de rest van het Iberisch schiereiland onder Moors bezit viel. Om die reden krijgt de Spaanse troonopvolger automatisch de titel prins van Asturië.

De noordelijke kant van het erkende natuurparadijs dat Asturië is, strekt zich uit langs de Cantabrische Zee, terwijl de zuidelijke flank wordt omringd door bergen met een hoogte van meer dan 2.500 meter.

Met een miljoen inwoners en 10.600 vierkante kilometer, wat ongeveer overeenstemt met een derde van de landoppervlakte van België, bevat Asturië 7 gebieden die door UNESCO zijn uitgeroepen tot biosfeerreservaten, waaronder het eerste Spaanse nationale park Picos de Europa, alsook 400 km van de best bewaard gebleven kustlijn van Spanje.

Uitzicht op het Urriellu gebied vanaf het uitkijkpunt Pozo de la Oracion – Mampiris – Turismo Asturias

Asturië heeft een aantal culinaire troeven, en dan vooral met de Asturische kazen. Een culinaire reis van diverse kazen leidt je naar een reeks oneindige smaken waarvan de essentie teruggaat tot de eeuwenoude, ambachtelijke traditie zoals die destijds door de lokale herders ontwikkeld werd.

Geografisch bekeken is het oosten van Asturië het gebied waar de meeste kaassoorten te vinden zijn. De Picos de Europa en de glooiende heuvels langs de El Sueve en de El Cuera berggebieden vormen immers de natuurlijke omgeving waar de weiden weelderig zijn en de dieren vrij kunnen rondlopen en grazen, wat de kwaliteit van de kazen uiteraard ten goede komt.

(L) Gamoneu kaas rijpt in de natuurlijke grotten van het Picos de Europa nationaal park – Pelayo Lacazette – Turismo Asturias
(R) Asturische kazen – Marcos Morilla – Turismo Asturias

De bekendste kaas is de Cabrales, een blauw geaderde koeienkaas die bij voorkeur rijpt in grotten. Hij kan gemaakt worden met drie verschillende melksoorten, maar het is overwegend met koemelk dat hij geproduceerd wordt. Iets identieks gebeurt er met Gamonéu, één van de meest bijzondere kazen uit de regio die getypeerd wordt door zijn rokerig karakter en soms ook wel eens door een lichte ontwikkeling van penicillium schimmel. Beide kazen mogen dan ook niet ontbreken op elke zichzelf respecterende Asturische kaasplank.

Zeker aan te raden is een bezoek aan een Asturische kaasmakerij, waar je kan ontdekken hoe kaassoorten, in vele gevallen van voorouderlijke oorsprong, gemaakt worden. Het is ook een mooie gelegenheid om het belang van een rijpingskelder te ervaren, zoals bijvoorbeeld deze van Cabrales of Gamonéu.

(L) Kaasrijpingsgrot van Cabrales – Gonzalo Azumendi – Turismo Asturias     (R) De basis van de Asturische kaasproductie is extensieve veeteelt – Amar Hernandez y Arrontes & Barrera – Turismo Asturias

Een blik op de landkaart leert dat er binnen een straal van 50 kilometer liefst meer dan 20 kaassoorten zijn, verspreid over steden zoals Arangas, Buelles en Panes. De gemeenten Amieva en Ponga verdienen een speciale vermelding, want daar wordt de ambachtelijke koemelkkaas Los Beyos geproduceerd.

In het centrale gebied domineert de Afuega’l pitu koemelkkaas. In de regio zijn er meer dan 10 actieve kaasmakers die, naast witte kaas, vaak ook roxu-kaas maken, die gefabriceerd wordt door het kneden van de wrongel met chilipeper.

Casín kaas volgt op de voet en groeit ook in populariteit. De regio telt al vier kaasmakerijen die er werk van maken om één van de oudste kazen van Spanje terug de positionering te geven die deze kaas verdient. Maar er zijn er nog veel meer: Ovín in Nava, Varé in Siero, Bota in Quirós of nog Urbiés in Valle de Turón, om er maar een paar van de meest emblematische te noemen.

De vier gebruikte oorsprongsbenamingen Cabrales, Gamonéu, Casín en Afuega’l pitu alsook de beschermde geografische aanduiding Beyos bevestigen alleszins dat de kazen volgens de richtlijnen van de betreffende toezichthoudende raad gemaakt zijn.

(L) Cabrales in de gemeente van Cabrales – Turismo Asturias     (R) Gamoneu kaas – Aurelio Rodriguez – Turismo Asturias

Trekken we naar het westen, dan hebben we, in geografische volgorde, de kazen La Peral en Gorfolí in Illas, Fuente in Proaza, Abredo in Coaña, Taramundi (waarvan ook een originele versie met noten bestaat) en Oscos.

Recentelijk zijn er ook een aantal nieuwe kaasmakerijen ontstaan die hun eigen niche creëren, en hiermee de nodige aandacht van de kaasliefhebbers trekken. Ze zijn verspreid over de hele regio, gaande van Pravia tot Las Regueras, en van Siero tot Tineo. Ze leiden tot meer diversificatie in het aanbod, en dit met nieuwe productiestijlen en -methoden die in Asturië nog niet al teveel voorkomen.

Asturië (Oviedo) wordt rechtstreeks aangevlogen vanuit de belangrijkste Europese hoofdsteden zoals Brussel, Parijs en Amsterdam.

Voor meer info over al deze Asturische kazen, surf naar :
www.turismoasturias.es/es/gastronomia/quesos-asturianos
www.turismoasturias.es/es/-/blogs/asturias-un-fascinante-viaje-al-mundo-del-queso
www.turismoasturias.es/es/-/blogs/5-quesos-que-tienes-que-probar-en-asturias

publireportage