De Belg drinkt zijn pils liefst op vat, en dus kon het alcoholvrije pilssegment op vat niet achterblijven. Als eerste brouwerij in België lanceert Alken-Maes alcoholvrije pils op vat met Cristal 0.0% en Maes 0.0%.

Het brouwproces van alcoholvrije pils is grotendeels hetzelfde als dat van reguliere pils. Ook het tappen gebeurt op identieke wijze en resulteert, mits een goede taptechniek, in een pint met volle schuimkraag. 

“De grootste barrière om bier zonder alcohol breed uit te rollen, is het voorkomen dat er alcohol gevormd wordt, aldus Jan Deveux, Customer Technical Services Manager bij Alken-Maes. Het brouwproces is immers hetzelfde als bij gewoon bier, en dus zitten er vergistbare suikers in. Maar zodra het bier in contact komt met zuurstof, warme temperaturen of onzuiverheden, gaan de suikers vergisten, en ontstaat er alcoholvorming; dat kan tot 2 à 3 graden gaan”.

Alken-Maes vond, na een lange zoektocht en in samenwerking met zijn Nederlands moederbedrijf Heineken, een methode om dit te vermijden. Om alcoholvrij bier op vaten te krijgen, werden in de brouwerij in Alken de vatenlijn en de reinigingsprocedures aangepast. Na het brouwen worden de vaten twee weken in quarantaine gehouden, om zeker te zijn dat er zich geen alcohol vormt.

Daarnaast moeten ook de klanten van de brouwerij aanpassingen doorvoeren. Ze moeten beschikken over een soort “vatenkoelkast”, of een aangepaste bestaande tapinstallatie, waarbij het bier 100% gekoeld is en niet in contact komt met andere stoffen. Deze installatie garandeert dat het bier altijd op dezelfde lage temperatuur gekoeld wordt. De slang die het vat met de tap verbindt, wordt per vat meegeleverd en na gebruik vervangen. Normaal wordt die niet vervangen, wat tot alcoholvorming kan leiden.

“Het alcoholvrije bier moet overal in het circuit 100% gekoeld zijn en continu in een zeer propere, hygiënische leiding zitten”, aldus nog Jan Deveux. 

De vaten worden uitgerold bij een 100tal klanten. Naast traditionele horecazaken gaat het ook over een aantal voetbalclubs zoals KAA Gent en KRC Genk, cultuur- en muziekcentra zoals Trix en Botanique, en events zoals Pukkelpop.

De lancering van alcoholvrije pils op vat past ook in de markttendens waarbij ongeveer 4% van het vorig jaar in België verkochte bier alcoholvrij was.

“En daarbij vallen vooral de stijgende volumes in de horeca op, aldus Kenny Willems, Sales Director Out of Home bij Alken-Maes. Het alcoholvrije biersegment, gaande van 0,0 tot 0,5% alcvol., is de laatste twee jaar met 31% gestegen in de horeca”.

Ter vergelijking: in de buurlanden Frankrijk (6%), Nederland (8%) en Duitsland (14%) werd vorig jaar nog veel meer alcoholvrij bier verkocht in vergelijking met ons land.

“Ik twijfel er dan ook niet aan dat de alcoholvrije volumes in consumptie per persoon nog zullen toenemen, aldus nog Kelly Willems, ook omdat 0,0% de laatste jaren veel kwalitatiever is geworden. Ondertussen voeren we ook een kleine test uit met Affligem 0.0% op vat”. 

Voor meer info, surf naar www.alken-maes.be

 

(dv)