Hoe zien jongeren de voeding van morgen? Met de Food At Work Ecotrophelia Awards daagt Fevia, de federatie van Belgische voedingsbedrijven, studenten uit om innovatieve en duurzame voedingsproducten te ontwikkelen. En wat zien we? De jonge talenten mikken duidelijk op gezondheid, circulariteit en inclusiviteit. Het winnende team van de Haute École Charlemagne ontwikkelde Cornella: een ijshoorntje op basis van lactase en bierbostel, zo ontworpen dat mensen met lactose-intolerantie elk type ijs kunnen eten.
‘Met de Food At Work Ecotrophelia Awards willen we jongeren warm maken voor een toekomst in de smakelijkste sector van het land aanwakkeren’, zegt Bart Buysse, CEO van Fevia.
Dit jaar strijden 12 teams van 5 hogescholen en universiteiten om de titel. Een verre van gemakkelijke taak, want naast het ontwikkelen van een product moeten de teams ook een businessplan opstellen en dit presenteren aan een vakjury. Deze laatste beoordeelt de producten op een aantal criteria, zoals de smaak, maar ook de technische haalbaarheid, de mate van commerciële rijpheid van het product, de naleving van de wetgeving en de manier waarop het product voldoet aan de maatschappelijke verwachtingen.
En de winnaars zijn …
De vakjury van de Food At Work Ecotrophelia Awards heeft de eerste prijs toegekend aan een team van de Haute École Charlemagne (in Gembloers). Met Cornella hebben ze een innovatief ijshoorntje ontwikkeld waarmee mensen met lactose-intolerantie zonder spijsverteringsproblemen van elk type ijs kunnen genieten. Het hoorntje bevat een laagje zoete siroop met lactase, het enzym dat de vertering van lactose bevordert. Plezier en smaak gegarandeerd! Bovendien onderscheidt Cornella zich door de duurzame aanpak: het wordt gemaakt van bierbostel, een ingrediënt afkomstig uit de bierproductie dat zo opnieuw wordt benut in een circulaire economie.
Gezond, milieuvriendelijk en inclusief
Dit jaar namen twaalf teams uit heel België deel aan de wedstrijd. Drie grote trends komen naar voren uit hun innovatieve producten.
Gezondheid voorop
Voeding is niet langer alleen maar een brandstof. Het is een middel om energie, concentratie, immuniteit of de spijsvertering te ondersteunen.
Respect voor het milieu
Cécile Fontaine van onze Waals innovatiecluster Wagralim zegt: “Tijdens de jury viel het me op dat de studenten veel aandacht besteden aan een milieuvriendelijkere productie.”
Inclusie
Ten slotte gaat het bij innovatie niet alleen om de ingrediënten, maar ook om gebruiksgemak, economische of nutritionele toegankelijkheid en slimme formaten.