Met het Frietmuseum is het centrum van Brussel een nieuwe ‘smakelijke’ attractie rijker. Want: is er iets Belgischer dan een pakje friet…?
De locatie van het nieuwe Frietmuseum aan de Brusselse Stoofstraat kon alvast niet beter zijn: pal tegenover het chocolademuseum Choco-Story, Manneken Pis in de directe buurt, op 200 meter van de Grote Markt en op een vijftal minuutjes wandelen van het Belgian Beer Museum aan het Beursplein.
Op een totale oppervlakte van 900 m2 maken bezoekers van het Frietmuseum kennis met de geschiedenis, de cultuur en de tradities van ‘onze’ frietjes, en dit in een moderne en interactieve sfeer.
Verspreid over drie verdiepingen start de audiogeleide tour in Peru, de bakermat van de aardappel. Van daaruit maak je een wereldreis die de geschiedenis van de teelt in Zuid-Amerika en Europa volgt.
Halverwege de tour beland je in Frietland, een ruimte volledig gewijd aan de Belgische friet. Tradities, folklore en smakelijke anekdotes onthullen hier de geheimen achter dit nationale icoon.
Met maar liefst 1.645 tentoongestelde objecten volgt het museum de fascinerende geschiedenis van de aardappel en de friet, gaande van hun mysterieuze oorsprong tot hun status als icoon van de streetfoodcultuur. Je ziet er verschillende historische friteuses, die de evolutie van de baktechnieken doorheen de eeuwen illustreren. Andere eyecatchers van dit origineel uitgebouwde museum zijn de jukebox met chansons die door de jaren heen naar de friet verwijzen, naast een friet-flipperkast, een karaoke en een schietkraam.
Op het einde van de tour is er een gratis proeverij van een puntzak friet, met sauzen naar keuze.
Dankzij een audiogids in maar liefst 11 talen, films, touchscreens en 11 interactieve spelen leren jong en oud spelenderwijs bij over alles wat met frieten te maken heeft. Instagram-liefhebbers kunnen genieten van verschillende selfie-spots om hun bezoek vast te leggen: in een frituur, tijdens de aardappeloogst of nog voor een reusachtige friet puntzak.
“De frietcultuur maakt ontegensprekelijk deel uit van ons DNA, en in dit museum kan je alle aspecten hieromtrent ontdekken, aldus een enthousiaste Brusselse burgemeester Philippe Close. Natuurlijk zijn frieten wereldwijd verkrijgbaar, maar de Belgische frietkotcultuur, door alle Belgische gewesten erkend als immaterieel erfgoed, is uniek ter wereld te noemen, ook door de vele sauzen die men erbij kan serveren. Vanuit de stad gaan we dit museum volop promoten, en dan niet alleen bij de toeristen, maar ook bij de Brusselaars en de Belgen die onze stad komen bezoeken. We gaan ook praten met verschillende partners, zoals bv. het Atomium, om een parcours van Brusselse attracties uit te bouwen”, aldus nog Philippe Close.
Brussels burgemeester Philippe Close: “De frietcultuur maakt deel uit van ons DNA”
En welke favoriete saus hij op zijn frietjes wil, wilden we nog weten…?
‘Samourai’, zo klinkt het onverstoorbaar.
Het Frietmuseum is elke dag geopend van 10u tot 18u, met een laatste toegang om 17u. Voor meer info, surf naar www.frietmuseum.com
(dv)