Met een nieuwe hoofdinspecteur aan het roer lijkt Michelin ook voor een nieuwe, strengere aanpak te opteren in ons land. Men geeft de indruk minder gul met bijkomende sterren te willen zwaaien, en vooral het opkomende jonge talent te gaan belonen, verspreid over geheel België en Luxemburg. 

Bij de aanvang van de ceremonie in het fantastische decor van de Antwerpse Handelsbeurs werd er eerst een ode (en staande ovatie) gebracht aan de onlangs, op 60jarige leeftijd overleden en enige Nederlandse driesterren chef Jonnie Boer van De Librije in Zwolle.

In het jaar waarin Michelin zijn 125ste verjaardag viert, en onder het goedkeurend oog van de vorige hoofdinspecteur Werner Loens (de nieuwe hoofdinspecteur ‘mag niemand kennen’…) zagen Viki Geunes en Tim Boury hun drie sterren status alvast bevestigd. Het aantal restaurants met twee sterren is daarentegen verminderd. Geen domper op de feestvreugde weliswaar, maar van de jaarlijkse traditie van voorspellingen over mogelijke upgrades naar een sterretje meer, kwam er dus amper iets in huis.

Weliswaar mocht het in een schitterende, voormalige dokterswoning gelegen Maison Colette uit Tongerlo als enig Belgisch restaurant een tweede ster ontvangen, maar eigenlijk was dit vooral een bevestiging van de tweede ster die chef Thijs Vervloet reeds met zijn vorige zaak in Averbode behaalde. Een écht nieuw tweesterren restaurant zat er dit jaar voor ons land dus niet in; ietwat teleurstellend. La Villa Lorraine by Yves Mattagne ging zelfs van twee naar één ster. 

In het segment van de restaurants met één ster was Michelin iets genereuzer dan vorig jaar, met 10 restaurants tegenover 8 in 2024. Opvallend: enkelen hiervan zijn nog maar pas sinds vorig jaar geopend, waarmee Michelin alweer bewijst dat het korter op de bal wil spelen. “Alles” is immers digitaal geworden, en het kan dus ook allemaal sneller gaan. Toch nam het niet weg dat het Italiaanse restaurant La Botte uit Genk, dat al 45 jaar actief is, pas nu een eerste ster ontvangt.

Luxemburg werd goed bediend door Michelin, met drie nieuwe restaurants met één ster, en met een tweede ster voor het in Frisange gelegen restaurant Léa Linster, waar zoon Louis sinds enkele jaren haar plaats achter het fornuis overnam. Luxemburg mocht ook een nieuwe groene ster in ontvangst nemen, met name voor het restaurant Fields by René Mathieu in Findel.

Michelin gaat ook meer en meer de thematische tour op. Dat bewijst het al sinds 2020 met de groene ster, die dit jaar in ons land werd uitgereikt aan Seppe Nobels van ’t Gasthuis by InstroomArt in Mechelen, alsook aan het restaurant Sophie & Nicolas in Comblain-la-Tour.

De award voor de Jonge Chef van het Jaar ging naar de 27-jarige Quentin Gallopyn van het restaurant Vicomté van het Château d’Arondeau in Roucourt. Hij kreeg er meteen ook een eerste ster bij, en was daarmee één van dé blikvangers van deze 2025 editie.

De Sommelier Award ging naar Laurenz Dierickx van Les Frères Louise uit Ellezelles, die een voorliefde heeft voor Duitse wijnen.

Een nieuwe award is de Service Award, waarmee men een goede bediening in een restaurant wil belonen, en die in de wacht gesleept werd door het zaalteam van restaurant Bozar in Brussel.

“We hebben het mooiste beroep ter wereld, en iedereen die hard werkt, werd hier vandaag beloond”, zo vatte driesterren chef Viki Geunes de spirit van het event samen. Op naar 2026 dus.

Voor meer info, surf naar www.guide.michelin.com/be

foto’s: © Ridderhof Fotografie BV
(dv)