Alexandre Ciriello, chef van L’Horizon, een restaurant in Waals-Brabant dat focust op smaken die hij leerde kennen tijdens zijn reizen, is eveneens beloond met mooie erkenningen voor zijn uiterst persoonlijke en hedendaagse keuken.

Zijn reislust wordt slechts geëvenaard door zijn nieuwsgierigheid naar smaken van elders. Van zijn Italiaanse (vaderskant) en Wit-Russische (moederskant) familiale achtergrond tot zijn tussenstops in het Land van de Rijzende Zon, plaatst zijn creativiteit hem bij de toekomstige groten van ons koninkrijkje. Dat werd al in 2016 bewezen met zijn deelname aan ‘Objectif Top Chef’, gevolgd door de opening van zijn restaurant in 2017 en de Gault&Millau-titels ‘Ontdekking van het Jaar 2018’ en ‘Jonge Chef van het Jaar Wallonië 2023’.

Recepten met Italiaanse smaken

Voor deze speciale ‘Italië’-editie heeft Alexandre Ciriello drie unieke recepten gecreëerd, samengesteld met ingrediënten van hier en ginder. Tartaar van rundvlees op Italiaanse wijze, gnocchi met teriyaki-eend, en bosaardbeien uit de buurt met Asti. Bij hem gaat de evocatie van zijn vaderlijke roots perfect samen met zijn grenzeloze verbeelding. En hoewel Italië vaker op het menu staat tijdens familiemaaltijden – ‘geen week zonder pasta thuis,’ zegt hij – is het in het restaurant dat zijn vader hem bijstaat in de keuken, en zijn moeder in de zaal. De getalenteerde sommelier Lény Michel is dan weer verantwoordelijk voor de samenstelling van de wijn- en bierkaart, én voor het creëren van alcoholvrije dranken in perfecte harmonie met de keuken van de chef.

Grote namen in onze nationale gastronomie als mentoren

Zijn opleiding volgde Alexandre aan de Hotelschool Pierre Romeyer, maar hij liep ook stage voordat hij werd aangenomen. Hij begon zijn praktijkopleiding bij Peter Goossens, Yves Mattagne en vervolgens Maxime Colin. Zijn gehechtheid aan Yves Mattagne, aan het talent van de chef en zijn menselijke warmte, is blijvend. Zijn wapens als chef-ondernemer smeedde hij met de hulp van zijn ouders, die eerder al restaurants uitbaatten in Brussel en Waver.

‘Ik was niet van plan om zo snel een restaurant te openen,’ vertelt hij. ‘De kans deed zich voor toen mijn vader hoorde dat een bevriende restauranthouder zijn zaak wilde overdragen tegen goede voorwaarden. We kochten het en maakten er L’Horizon van. Dat was in 2017, en ik was amper twintig. Maar het ging goed. Ik raakte gepassioneerd door het vak en mijn leergierigheid zorgde ervoor dat ik net zo gepassioneerd geraakte door reizen en door het ontdekken van andere keukens en andere producten.’

Onmiddellijk inschepen voor Tokio, Seoel, het eiland Gotland of Mons

‘Mijn reislust geef ik vorm in mijn professionele, persoonlijke en familiale leven,’ legt Alexandre uit. ‘In het restaurant bied ik in plaats van een klassiek menu een kaartspel van 7 kaarten aan, waarbij elke kaart een bestemming vertegenwoordigt. De klant mag vrij kiezen: 2 tot 7 bestemmingen, met de prijs vermeld op de ‘boarding pass’ die de speler/klant ontvangt. Het gerecht dat bij de gekozen bestemming hoort, bevat een of meerdere producten uit dat land. Kies je bijvoorbeeld de kaart ‘Tokio’, dan krijg je een chawanmushi, een Japanse flan, waaraan ik momenteel witte asperges met hazelnootboter, susabi nori en een oester in de kern van de chawanmushi toevoeg. Een soortgelijk gerecht, maar dan met mosselen, heb ik ook aangeboden toen we in Tokio waren met de Mastercooks. We moesten er traditionele Belgische producten en gerechten voorstellen, maar ik koos voor deze Belgisch-Japanse fusie die goed werd onthaald. Binnenkort ga ik op uitnodiging van de Waalse regering naar Osaka om Wallonië te vertegenwoordigen’.

‘Deze reizen zijn onuitputtelijke bronnen van inspiratie en ontmoetingen. In een droomtoekomst ik zelfs graag een restaurant in Hongkong hebben’.

‘Ondertussen,’ besluit hij, ‘neem ik deze zomer mijn twee kinderen, Luca (5) en Yulia (8), mee naar Dubai. Het leven is kort en gaat te snel voorbij. Je kunt niet wachten om de nieuwsgierigheid van kinderen te prikkelen en hen de wereld te laten zien. Dat zal hun leven verrijken en hen onvergetelijke herinneringen bezorgen.’

L’Horizon

Rue du Moulin 50    1325 Chaumont-Gistoux
T 010 22 75 65    www.restaurantlhorizon.be

[ Joëlle Rochette – foto’s: © Jan Bellen ]