Op de Osaka Wereld Expo, tijdens de Food & Beverages week, heeft We’re Smart World, de wereldwijde beweging die restaurants en bedrijven aanmoedigt om meer fruit en groenten duurzaam te gebruiken, in samenwerking met FEVIA, de Belgische federatie van de voedingsindustrie, haar jaarlijkse Future Awards uitgereikt. De ceremonie vond plaats in aanwezigheid van H.K.H Prinses Astrid van België. Deze prestigieuze prijzen worden toegekend aan organisaties die innovatieve voedingsproducten en -projecten voor een duurzamere toekomst aanbieden. Hein Deprez van Greenyard (België) werd verkozen tot Person of the Year.
We’re Smart World is een internationale beweging die pure plant of het gebruik van groenten en fruit en duurzaamheid in de Horeca- en voedingsindustrie promoot. De drijvende kracht achter deze beweging is Frank Fol, bekend als De Groentekok®. De Future Awards belonen bedrijven die innoveren met groenten en fruit. Hiermee wil de organisatie de voedingssector en consumenten aanmoedigen om zoveel mogelijk plantaardig te werken, voedselverspilling tegen te gaan en duurzame keuzes te maken.
De Japanse chef Keiko Kuwakino van Vijf Radijzen-restaurant Sanaburi – in 2023 door We’re Smart World uitgeroepen tot Vegetable Lady Chef of the Year – en de Belgische chef Lieven Lootens van Vijf Radijzen-restaurant ‘t Aards Paradijs, zorgden voor een passende pure plant lunch.
Hein Deprez van Greenyard is We’re Smart Person of the Year
De Belg Hein Deprez, oprichter, voormalig CEO en huidig voorzitter van Greenyard, is uitgeroepen tot ‘Person of the Year’. Deprez startte meer dan veertig jaar geleden, in 1983, een champignonkwekerij en richtte in 1987 Greenyard Fresh (het vroegere Univeg) op. Dit groeide uit tot een van de grootste groente- en fruitbedrijven ter wereld, met een breed aanbod van verse producten, diepvrieswaren en bereide producten. Sinds begin 2018 is Hein uitvoerend directeur van de raad van bestuur, waar hij de langetermijnvisie en -strategie van Greenyard bepaalt.
Innovatieve producten gelauwerd
De Future Awards zetten ook innovatieve producten in de spotlight, met Innovation, Product en Special Future Award of the Year.
Sea Vegetable Company (Japan) ontvangt de Innovation Award of the Year voor hun innovatie “Aonori Shoyu”. Deze unieke vloeibare smaakmaker, die op vernieuwende wijze rauw aonori-zeewier fermenteert met rijstmout, zout en water, onderscheidt zich door zijn verrassende umami-rijke smaakprofiel en het ontbreken van soja.
Het Japanse bedrijf Murakami Farm ontwikkelt ‘Broccoli Sprouts’, dat zijn kiemen van de broccoliplant die dertig keer meer sulforafaan bevatten dan oudere broccoliplanten, en sleept daarvoor de prijs voor ‘Product of the Year’ in de wacht.
Het Spaanse initiatief ‘The Mediterranean Pantry’ uit Valencia wint de ‘Special Future Award of the Year’. Het project bevordert lokale, duurzame consumptie door de distributieketen te verkleinen en uitsluitend hoogwaardige, inheemse variëteiten aan te bieden die het keurmerk mediterrane kwaliteit verdienen.
Frank Fol: “Het aanbod en de ontwikkeling van gefermenteerd zeewier, broccoli sprouts, en andere hoogwaardige, lokale en duurzame producten, laat zien dat de toekomst van voedsel boordevol creativiteit en duurzaamheid zit. Deze baanbrekende ontwikkelingen zijn hoopgevend en tonen de weg naar een slimmere voedselketen.”