In samenwerking met de chef Georges Bagdhi Sar pakt de aan MIX Brussels gelegen Fox Food Market uit met het nieuwe pop-up concept Chiche. Nog tot september worden er elke donderdagavond Levantijnse, op houtskool bereide brochettes van vlees en groenten geserveerd. Het proteïnerijke brood, afkomstig van een Waalse producent, wordt direct gebakken op een Saj, een oven met bolle bakplaat zoals je die vaak in Libanon ziet.

Georges Bagdhi Sar (35) is een Armeen .van Syrische afkomst en kwam in 2000 in België terecht. Hij ging naar de hotelschool van Namen, had ook al met de horeca kennis gemaakt via het ouderlijk restaurant, en was ook aan de slag in keukens van een aantal sterrenzaken.

“Een vijf à zestal jaren geleden wou ik iets nieuws creëren, zo stelt hij. Ik koos daarbij voor street food, gebaseerd op mijn Syrische roots en de lokale culinaire tradities, smaken en aroma’s van mijn land. Op die manier wou ik bijdragen tot de popularisering van authentieke gerechten uit het Midden-Oosten. Ik durf mezelf wel een beetje een voorloper van de Midden-Oosten keuken in België te noemen, waarbij ik me situeer tussen een klassieke restaurantkeuken en het typische streetfood uit het Midden-Oosten”.

Uit Georges’ creatieve geest ontstonden vervolgens projecten zoals My Tannour (tannour betekent oven in het Arabisch), met 2 vestigingen in Elsene en 1 in Sint-Gillis, Mine Madeh in Etterbeek en Kamoun in Elsene.

“Omdat ik streef naar een keuken met een ziel en tegelijkertijd ook met een geschiedenis, werk ik steeds met houtvuur en klei-ovens, aldus Georges Bagdhi Sar. In Chiche bereiden we op houtskool gegrilde brochettes van gemarineerd vlees die voor de ogen van de klanten versneden worden, naast vis en groenten. Zo grillen we bv. volledige artisjokken, aubergines, maiskolven, Syrische kazen enz.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

“Internationaliseren is mijn motto. Ik ben fier op wat ik al bereikt heb, en het is mijn ambitie om nog verschillende andere projecten op te starten, ook buiten Brussel alsook in het buitenland (Frankrijk). Ik ben bij wijze van spreken niet uit de keuken weg te slaan en vertoef er dagelijks van ’s morgens tot ’s avonds”, zo glimlacht hij nog.

Voor meer info, surf naar www.fox.brussels, www.mytannour.com en www.kamoun.be
Instagram: @chichebygbs

(dv)