24 jongeren tussen 8 en 14 jaar volgden de Kookscouts in het PIVA, en dit 5 voormiddagen tijdens de paasvakantie.

De hotelscholen van Antwerpen, Brugge, De Panne en Kortrijk zetten een ‘Kookscouts’ project op stapel, waarbij kinderen en jongeren tussen 8 en 14 jaar op woensdagnamiddag of in de vakantieperiodes spelenderwijs leren koken. Het idee en de financiële ondersteuning komen van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, die wil dat jongeren met culinair talent sneller de weg vinden naar een horecaopleiding. In het eerste jaar van dit initiatief zijn er al 66 jonge gegadigden.

De bedoeling van het project is om jongeren te laten proeven van de horeca en de horeca-opleidingen. 4 Vlaamse hotelscholen zijn thans  gestart met een ‘Kookscouts’ project waar kinderen en jongeren tussen 8 en 14 jaar op woensdagnamiddag of in de vakantieperiodes spelenderwijs leren koken. In het Provinciaal Instituut voor Voedingsbedrijven Antwerpen (PIVA), Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge, GO! Atheneum Calmeyn in De Panne en GO! Athena Drie Hofsteden in Kortrijk maken 66 kinderen en jongeren kennis met wat de hotelscholen en het leven als kok te bieden hebben, gaande van het bakken van broodjes in de bakkerijafdeling tot het maken van mocktails of desserts.

“In het slechtste geval hebben de deelnemers nog altijd een spannende en leerrijke namiddag. In het beste geval ontdekken ze hun roeping voor het restaurant, aldus minister Ben Weyts. Heel wat kinderen hebben vakmanschap in de vingers, maar heel wat ouders vinden nog altijd dat zoon of dochter best naar het ASO gaat. Daarom ook willen we van de hotelschool en van het volledige arbeidsmarktgericht onderwijs een positieve keuze maken. Daarom willen we kinderen laten proeven van koken en horeca, in de hoop dat we er veel kunnen overtuigen van de nut en de schoonheid van een horeca-opleiding”.

Gedeputeerde van provincie Antwerpen Mireille Colson beaamt alvast de noodzaak tot herwaardering van het vakmanschap.

“De Provincie Antwerpen heeft 12 miljoen € geïnvesteerd in de vernieuwing van de keukens van het PIVA, de verbruiksruimtes, het wijnkundelokaal alsook de theorievleugel. We willen leerlingen opleiden en vertrouwd maken met de nieuwste technieken waarmee ze later in hun werkomgeving te maken hebben, alsook het leerplezier verhogen. Ook zijn we ervan overtuigd dat een moderne infrastructuur  afstraalt op de perceptie van onze opleidingen, bij jonge mensen maar ook bij hun ouders. En dat is nodig, want het beroeps- en technisch onderwijs wordt teveel ondergewaardeerd. Met ons investeringsbeleid geven we mee dat we geloven in de toekomstperspectieven van onze opleidingen voor jongeren”.

(dv)