Ze kwamen uit het hele land om, zoals elk jaar, deel te nemen aan het nationale cocktailkampioenschap, georganiseerd door de UBB (Union of Belgium’s Bartenders), opgericht in 1961. In het opleidingscentrum Horeca Forma Be Pro in Anderlecht werd een bartender, Claude Remacle-Laborie, de gelukkige winnares. Zij zal België vertegenwoordigen op het Wereldkampioenschap Cocktails in november. Het gastland is Colombia.

Het was dit Zuid-Amerikaanse land dat de vijftien kandidaten moest inspireren voor de bereiding van hun cocktail met een van zijn emblematische producten: koffie. Niet eenvoudig om koffie te verwerken in een cocktail en tegelijkertijd creatief te zijn… Elke kandidaat mocht maximaal zes ingrediënten gebruiken en het alcoholgehalte mocht niet meer dan 7 centiliter bedragen. Ze moesten vijf identieke glazen bereiden in zeven minuten. De presentatie moest in het Engels gebeuren, evenals het beantwoorden van een vragenlijst over barproducten.

De overwinning van een plantenliefhebster

Alle finalisten wonen in België, maar hebben uiteenlopende internationale achtergronden: Italië, Nepal, Syrië, Ecuador, Griekenland, Verenigde Staten… De winnares is dus Claude Remacle-Laborie, die als freelance bartender werkt bij ‘Plaisirs Symples’ in Genval en ook bij ‘La Table de Benjamin Laborie’ in Lasne. ‘Plaisirs Symples’ biedt kruidenthee, olie en azijn, eetbare bloemen, siroop en likeur van (lokale en wilde) planten. Een passie die ze heeft geërfd van haar ouders en grootouders. Deze plantenliefhebster uit Beauraing eindigde vorig jaar als derde in de wedstrijd. De tweede en derde plaats gingen naar Larry Godefroid (de winnaar van vorig jaar) en Daniel Papageorgiou, die allebei bij ‘Chemistry & Botanics’ in Brussel werken. Deze zaak kreeg bovendien opnieuw erkenning dankzij Rabath Saliba, die de prijs voor de beste techniek in de wacht sleepte. De prijs voor de beste decoratie ging naar Fernando Bravo Vega (Hotel The Dominican, Brussel) en de vermelding ‘Rookie’ werd toegekend aan Alex Soler, student aan de EFPME in Brussel.

‘Green Pearls’, de winnende cocktail

De winnares maakte deze cocktail met vijf ingrediënten:

  • 2 cl infusie van kardemom, vlierbloesem en vanille-extract
  • 3 cl cold brew van Indonesische anaerobe groene koffie
  • 1 cl vlierbloesemlikeur (Giffard)
  • 0,5 cl rietsuikersiroop (Giffard)
  • 2,5 cl gin 19 août (Gervin)

De huidige voorzitster van de UBB, Julie Nullens, reikte de prijzen uit. Zij won zelf de nationale wedstrijd in 2022 en 2023.

Partners van de wedstrijd: Distillerie de Biercée – Cinoco – 1840 Spirits – Les Vergers Boiron – Giffard – Filliers Distillery – Andros – Mani – Plus Oultre Distillery – Domaine de la Flaguerie – Distillerie Gervin – Spadel

(PF)