Voorzitter Piet Vanthemsche van de Federatie van Belgische Voedselbanken mocht een cheque van 8.000 € in ontvangst nemen.

Na een eerder minder 2023, onder andere te wijten aan de weersomstandigheden, hoopt Coöperatie Hoogstraten dit jaar opnieuw meer tomaten, paprika’s en aardbeien op de markt te brengen.

Coöperatie Hoogstraten is, al meer dan 90 jaar, één van de belangrijkste Belgische afzetorganisaties voor verse groenten en fruit. Het is de thuisbasis voor meer dan 165 unieke producenten, verenigd in een gezamenlijke missie, met name het creëren van

De productomzet van Coöperatie Hoogstraten bedroeg vorig jaar 305 miljoen€,  een cijfer dat al enkele jaren stabiel blijft. De aanvoer van tomaten klokte af op 96 miljoen kilogram, paprika’s waren goed voor 29 miljoen kilogram en aardbeien voor 28 miljoen kilogram.

Door de hittegolven in juni en september kende de Coöperatie in 2023 een iets minder jaar, maar 2024 moet opnieuw beter worden. Dit jaar verwacht men een stijging van aardbeien tot 34 miljoen kilogram, te danken aan een uitbreiding bij bestaande telers en nieuwe aangesloten bedrijven. Ook de Olympische Spelen deze zomer in Parijs zullen een positieve impact op de vraag hebben. Frankrijk is namelijk een belangrijk exportland voor de Coöperatie.

Met Hoogstraten Learning Fields wil de Coöperatie ook een gevarieerd opleidingsaanbod op maat aanbieden voor zowel medewerkers als producenten, mede aan de hand van partnerships. Een voorbeeld terzake is de UV-robot die op teeltbedrijven wordt ingezet in de strijd tegen witziekte bij aardbeien. Intussen maakt al een tiental telers er gebruik van.

Naar goede gewoonte verkocht Coöperatie Hoogstraten tijdens de dag van de seizoensstart vier kilogram aardbeien voor een goed doel. Supermarktketen Lidl betaalde 4.000 €, een bedrag dat door de telers werd verdubbeld. Het geld gaat naar de Belgische Federatie van Voedselbanken, die jaarlijks 23.000 ton gezonde en gevarieerde voeding verdeelt. Vorig jaar ontvingen maar liefst 213.873 mensen maandelijkse voedselhulp, een cijfer dat, jammer genoeg, jaar na jaar blijft toenemen.

Coöperatie Hoogstraten is vooral bekend voor aardbeien en tomaten, maar daar blijft het niet bij. Vanaf de lente zijn er ook paprika’s en komkommers beschikbaar, in de zomermaanden volgen er bessen en kersen. Een recente toevoeging aan het assortiment zijn de duurzaam geteelde, Belgische mini-watermeloenen. Voor een aantal verrassende smaakcombinaties met de producten uit Hoogstraten, surf naar www.hoogstraten.eu/recepten.

(dv)