Na drie jaar studies diergeneeskunde in het begin van de jaren ’80 volgt Etienne Bouillon een opleiding tot oenoloog aan het CERIA-COOVI in Brussel, met als doel toe te treden tot het familiebedrijf dat jenever produceert. Als liefhebber van het leermeesterschap raakt hij stap voor stap vertrouwd met de wereld van het distilleren dankzij zijn leermeesters Roland Wissels, de eerste conservator van het Jenevermuseum in Hasselt, François Moutard, die champagnedraf distilleert, en vooral Jim McEwan. McEwan, een geniale meester-distilleerder, nodigde hem uit om twee weken door te brengen op zijn distilleerderij Bruichladdich, op het Schotse eiland Islay.

‘Dat waren zeer intensieve dagen,’ herinnert Etienne zich. ‘Ik werkte van 6 uur ‘s ochtends tot 6 uur ‘s avonds samen met het team: distillatie, maceratie, fermentatie, daarna van 19 uur tot middernacht samen met het personeel… Toen ik terugkwam, lanceerde ik mijn eigen product – een Belgian Single Malt Whisky op basis van lokale gerst – en kreeg ik erkenning van wedstrijden en van de Whisky Bible van Jim Murray. En in 2023 werd mijn creatie verkozen tot vijfde beste whisky ter wereld, wat toch wel bijzonder is.”

Maar soms sla je in het leven een andere weg in. Onze distilleerder deed dat vorig jaar, toen hij zijn managementfuncties bij de groep Dexowl neerlegde. Toch is hij actief gebleven in de whiskywereld met de lancering van de eerste Europese whisky, samen met de Waal Hubert Coussement en de Nederlander Patrick van Zuidam (Zuidam Distillery).

Teruggeven wat je gekregen hebt

Als jarenlang lid van de Belgische Federatie voor Wijnen en Gedistilleerde Dranken (nu Vinum Et Spiritus – zie Horeca Magazine nr. 261), en thans als ‘een vrij man’, kreeg Etienne Bouillon het voorstel om het voorzitterschap van deze federatie op zich te nemen. Hij volgt daarmee Bernard Zacharias (distilleerderij Radermacher) op.

“Dat doet me echt plezier, want als je jarenlang lid bent van een federatie, komt er een moment waarop je zelf je steentje wil bijdragen en deze federatie helpen die absoluut  fantastisch is. Ze telt zo’n 80 leden en is opgebouwd rond drie pijlers (productie van wijnen en gedistilleerde dranken, de import en, tenslotte, de multinationals die ook deel uitmaken van de wereld van wijnen en sterkedranken). De federatie biedt bovendien antwoorden op technische vragen van de leden of van de politieke wereld.”

Vinum Et Spiritus blijft zich inzetten voor essentiële waarden in de wereld van vandaag:

  • Terroir: elk glas wijn of gedistilleerde drank vertelt het verhaal van een regio, een klimaat of een familie en weerspiegelt de unieke passie van onze producenten.
  • Gastvrijheid: wijn en gedistilleerde dranken brengen mensen samen en vormen een belangrijk onderdeel van onze hotel- en culinaire cultuur.
  • Economie: de sector droeg in 2024 met 568 miljoen euro bij aan accijnsinkomsten en meer dan 30.000 directe en indirecte banen.
  • Cultuur en samenleving: wijn en gedistilleerde dranken maken deel uit van onze cultuur en identiteit, en kunnen, mits ze met mate en verantwoordelijk worden geconsumeerd, passen in een evenwichtige levensstijl, en tenslotte
  • Duurzaamheid: de sector koppelt kwaliteit en ambachtelijk vakmanschap aan respect voor de mens en de planeet.

Een mooi programma voor de komende vier jaar.

Voor meer info, surf naar www.vinumetspiritus.be

(Tekst: Marc Vanel – Foto’s: Agence Pym)