Hoewel de specialiteit van de wijnen uit de Roussillon de familie van natuurlijke zoete wijnen blijft (78% van de nationale productie, met vijf AOP’s), geeft deze streek ons ook negen AOP’s van droge wijnen en twee IGP’s, eveneens van droge wijnen. Van het noorden van Perpignan tot aan de Spaanse grens geniet de Roussillon van een overvloedige zon met gemiddeld 316 zonnedagen per jaar. Er zijn maar liefst 24 verschillende druivensoorten te vinden. Een recent verblijf in Noord-Catalonië heeft mij nogmaals, naast de verscheidenheid van de productie, de enorme vooruitgang in kwaliteit bevestigd van deze streek die ik al meer dan dertig jaar regelmatig bezoek.

La Toupie, Domaine de Jérôme Collas

Een domein van 12 hectare opgericht door Normandiër Jérôme Collas. Geniet van ‘Phi’, een selectie van een vat grenache gris en een ander vat grenache blanc. Een elegante Côtes du Roussillon 2022 met een discrete houtsmaak. De Côtes Catalanes ‘Solo’ 2021, gemaakt van grenache noir en mourvèdre, biedt een vrolijke en smakelijke fruitigheid. ‘Sur un fil rouge’ is een droge Maury (de bekendste, historische Maury is een natuurlijke zoete wijn). Met voornamelijk oude grenache maar ook syrah en mourvèdre is hij weelderig maar met een vleugje mineraliteit. Uitstekend.

Verdeeld door Wine Note in Brussel en La Maison du Vin in Sorinnes

Mas de Lavail

Liefhebber van carignan? Hier is een IGP Côtes Catalanes van zeer oude wijnstokken met lage opbrengsten. Geconcentreerd met toetsen van rood fruit. De cuvée ‘Tradition’, Côtes du Roussillon ­Villages 2022 (grenache, carignan, syrah), biedt rijpe tannines en een mooie zijdezachte textuur. ‘Âme Mauriol’ 2021, biologisch, is een droge Maury. Hij is voornamelijk gemaakt van grenache (70%) en onthult hints van zwart fruit, aromatische kruiden en een vleugje zoethout. Dit domein is gedeeltelijk biologisch.

Verdeeld door Leymarie in Eghezée

Domaine Semper

Mathieu en Florent Semper, twee broers, hebben ongeveer dertig hectare wijngaarden in Maury en Lesquerde. Tijdens deze proeverij heb ik twee cuvées uitgelicht. ‘Voluptas’, een Côtes du Roussillon Villages Lesquerde 2022, voornamelijk van syrah (70%). Van wijnstokken afkomstig uit Saint-Joseph. Op het menu: rood fruit, zoete specerijen en subtiele cacaonoten in de afdronk. Een pittige, gulle rode wijn. De ‘Clos Florent’, een droge Maury 2021 van overwegend grenache, vertoont noten van kersen in brandewijn en een subtiele hint van cacao. Praten over wijn met Mathieu was een plezier, hij is er zeker van dat ‘het terroir meer zegt dan de druivensoorten’.

Verdeeld door La Maison des Vins Fins in Bergen

Domaine de Bila-Haut

Het beroemde Huis Chapoutier (Rhônedal) heeft ook geïnvesteerd in de Roussillon met maar liefst honderd hectare in biologische en biodynamische wijnbouw. Zijn aanwezigheid is echter bescheiden in het dorp Latour de France. Aurélien Capel heeft ons enkele wijnen laten proeven uit een vrij eclectisch assortiment. In Collioure, met wijngaarden aan zee, is er ‘Chrysopée’ 2020, een witte wijn gemaakt van grijze grenache (90%) en witte grenache, gefermenteerd in vaten waarvan 50% nieuw is. Door zijn lichte ziltheid past hij perfect bij gegrilde vis. In de rode wijnen wordt syrah het meest benadrukt. Een traditie bij Chapoutier. ‘L’Esquerda’, een Côtes du Roussillon Lesquerde 2019, met overwegend syrah en zonder houtrijping, drukt deze druivensoort mooi uit die met de jaren al een patina heeft gekregen met een zonnige expressie.

Verdeeld door Young Charly

Domaine Boucabeille

Régis Boucabeille, de man achter de oprichting van dit domein, heeft lange tijd in België gewoond. Jean, zijn zoon, is er geboren. Hij is het die dit domein van 40 hectare beheert, waarvan de biologisch geteelde wijnstokken in Forca Real (Corneilla La Rivière) tot 400 meter hoog reiken. Naast zijn beroemde cuvées, waaronder ‘Les Orris’ die werd geserveerd op de gala-avond van de Michelingids België, heeft dit domein zijn assortiment uitgebreid met bijvoorbeeld ‘Rêve d’Amour’ 2023, een witte IGP gevinifieerd in foeders van 90% grenache blanc, fris met toetsen van tropisch fruit (ananas). De rode ‘Améthyste’ van 2022, grenache en een beetje syrah, is de perfecte wijn in een groeiende trend naar korte maceratie, licht van kleur, fris en fruitig. Dit is een van de beste domeinen in de Roussillon.

Verdeeld door Bleuzé Wines in Roosdaal en Benico in Rixensart

Château Montana

Ongeveer vijftig hectare wijngaarden die eigendom zijn van de familie Jonquières d’Oriola. Biologisch sinds 2023. We ontdekken hier een aromatische, frisse witte wijn ‘L’Autre Blanc’ 2023 in IGP, gemaakt van muscat en macabeu. Bij de rode wijnen benadrukken we de cuvée ‘Silencio’ van 2022 met overwegend syrah (70%), gedeeltelijk (60%) gerijpt op vaten gedurende 12 maanden. Deze Côtes du Rhône Villages Les Aspres drukt zich uit in toetsen van zwart fruit en kreupelhout.

Verdeeld door PhiVino in Antwerpen en Nectar Divin in Aubel

Arnaud de Villeneuve

Deze emblematische coöperatieve kelder in de regio (opgericht in 1909) is vooral bekend om zijn Rivesaltes. Een favoriet is de 10 jaar oude amberwijn met noten van abrikoos en gekonfijte sinaasappel. En verder een geëvolueerde 1965 die heerlijk veroudert…

Verdeeld door La Cave à Vin in Visé en Huis ­Manendonckx in Geel (oude Rivesaltes jaargangen).

Domaine de Rombeau

Dit domein in Rivesaltes heeft een restaurant dat elke dag volzet is met typisch Catalaanse gerechten. Onder de vele cuvées onthoud ik ‘Elise’, gemaakt van 70% syrah, grenache en mourvèdre, van meer dan 50 jaar oude wijnstokken. Met hints van zwart fruit (bosbessen) en pruim in brandewijn.

Verdeeld door Au Divin in Brussel

[ Patrick Fiévez ]