Tijdens het Hemelvaartweekend van donderdag 9 tot en met zondag 12 mei vindt in de Waagnatie de ondertussen 16de editie plaats van het culinaire festival Antwerpen Proeft, waar men tegen ‘democratische’ prijzen een 90tal signatuurgerechten van bekende en opkomende chefs zal kunnen degusteren.

Antwerpen Proeft biedt niet alleen de mogelijkheid om gerechtjes te proeven van gevestigde chefs, maar is ook voor opkomende chefs een mooie kans om zich aan het jaarlijks talrijk opkomende grote publiek te presenteren. Daarom ook dat er ook dit jaar nieuwe, en vooral Antwerpse restaurants te ontdekken zullen zijn.

Het aanbod van aanwezige restaurants varieert daarbij van klassiek Frans-Belgische keukens tot Aziatische, Latijns-Amerikaanse en Midden-Oosterse horecazaken.

Antwerpen Proeft mag jaarlijks heelwat bezoekers ontvangen, wat maakt dat het er vooral indoor soms wel wat (te) druk aan toegaat. Ademruimte is er sowieso voldoende in het outdoor gedeelte langs de Schelde, waar er, en dan vooral bij zonnig weer, een ware festivalsfeer heerst.

“Er zal geopteerd worden voor een nieuwe look, aldus de organisatoren Claudia Engelen en Ward Ramaekers. De inrichting wordt opener, luchtiger en groener, mede door het gebruik van stalen en houten materialen”.

Een van de meest opvallende eyecatchers wordt, net zoals vorig jaar, de stand “Sterrenchef van de Dag”, waarbij elke dag een andere grote naam in de potten zal komen roeren. Thomas Diepersloot van Fine Fleur (*) start als eerste op donderdag 9 mei, vrijdag 10 mei komt Roger van Damme van Het Gebaar (*) aan de beurt, zaterdag 11 mei Dimitri De Koninck van Nebo (*) en op zondag 12 mei tenslotte wordt er afgesloten met Viki Geunes van Zilte (***). Het is het tweede opeenvolgende jaar dat de organisatoren dit Antwerpse “Sterren Dream Team” aan het publiek kan presenteren. Wout Bru, Antwerpse chef van le Grand Verre in de Sanglier des Ardennes in Durbuy, zal dan weer gedurende de 4 dagen aanwezig zijn. De prijzen van de gerechtjes variëren van 6 over 7,5 tot 9€.

Daarnaast zijn er gratis kookdemonstraties, masterclasses en proeverijen op de ATAG Live Stage, gratis workshops op de stand van Vins de Bordeaux alsook een gratis BBQ-workshop (wel inschrijven op voorhand) aan de Weber Grill Academy op de Scheldeboulevard.

Voor het volledige programma, de praktische details en alle deelnemende chefs, surf naar  www.proeft.be.

foto’s: © Dries Luyten
(dv)