Op de Smaakmarkt promootten onlangs 54 gepassioneerde hoeve- en streekproducenten hun West-Vlaamse delicatessen bij een publiek van koks, Horecaondernemers en detailhandelaars.

Wij proefden op de beurs onder meer van Zeeblanche, een zachte smeuïge witschimmelkaas met zeesla uit de Noordzee.  De kaas is het resultaat van een samenwerking tussen de Beauvoordse Walhoeve en Donald Deschagt (Seaweedchef) van Studio Zeewier. Zeesla uit de Noordzee is rijk aan ijzer, vitamine B, zink en kalium.  Zeewier heeft een zilte smaak en vervangt gedeeltelijk het zout in verschillende producten.

Ook bij Deschildre Streekproducten proefden we zeewier, maar dan verwerkt in lekkere, ambachtelijke charcuterie (hammen, salami, gedroogde worsten…). De wijnsector werd onder meer vertegenwoordigd door Entre Deux Monts, het wijndomein gelegen op de glooiende flanken van de Rodeberg en de Zwarteberg. Momenteel is dit het grootste wijnbedrijf van West-Vlaanderen. Ze verbouwen witte wijn, rosé en schuimwijn, allemaal met een frisse, elegante en aromatische toets.

Oesters en bier

Oesters uit West-Vlaanderen? Ja, dat bestaat, en meerbepaald uit Oostende. De geschiedenis van de Ostendaise oesters gaat terug tot 1865. Miljoenen van deze weekdieren werden destijds geëxporteerd naar Frankrijk, Rusland en de Balkanstaten. Sinds 1995 kweekt de familie Puystjes opnieuw oesters in Oostende, in de spuikom. De oesters zijn vlezig, zacht ziltig en vol van smaak. Nog vanuit de middenkust (Middelkerke) komt het biertje Jus de Mer. Door zijn grappige Franse naam is het bier momenteel erg populair bij onze zuiderburen.

Bieren met een rijke geschiedenis vinden we dan weer bij Brouwerij Strubbe. Het verhaal van de brouwers Strubbe begint in 1831 in Ichtegem bij boer en brouwer Ludovicus Strubbe. Vandaag hanteert met Stefan Strubbe al de zesde generatie de roerstok. Bekende bieren van Strubbe zijn onder andere Ichtegem’s Grand Cru en Keyte Oosténdse Tripel.

Een interessante afsluitende demo met proeverij was er van Timon Michiels, ex-leerling van Ter Duinen. Timon is de chef van Carcasse, het restaurant van/bij slagerij Dierendonck in Koksijde. Carcasse werd recent verkozen tot Europa’s beste en ‘s werelds vierde beste steakrestaurant en draagt een Michelinster. Je eet er dus een lekker stukje vlees. Net zoals in de slagerij werkt chef Timon Michiels ‘van kop tot staart’. Al het vlees krijgt een plek op tafel, gaande van gekende tot vergeten stukken. Het West-Vlaams Rood rund en het Menapisch varken krijgen bij Carcasse een ereplaats. Michiels maakte nog bekend dat er binnenkort een Carcasse restaurant komt in Knokke en een Dierendonck slagerij in Waterloo.

Slotakkoord van de dag was het diner ‘Westhoek op je bord’, bereid door leerlingen van Ter Duinen.

De leerlingen bezochten lokale producenten in de Westhoek, leerden zo de producten en hun productieproces kennen en gingen er in hun kooklessen mee aan de slag.

www.hotelschoolkoksijde.be

www.smaakmarkt.eu

(RDV)