Onlangs vond, op initiatief van Steunpunt Streekproducten VLAM en in samenwerking met Euro-Toques België, de tweede Kookslag-jamsessie plaats, net zoals vorig jaar georganiseerd in het Siemens Kitchen Experience Center in Tour & Taxis Brussel. Er werden drie duo’s van chef-koks aan het werk gezet om binnen 30 minuten een smakelijk gerecht te maken met twee opgelegde erkende Vlaamse streekproducten.

Uit de talrijke aanvragen werden volgende chefs, allen ambassadeurs van streekproducten, geselecteerd: Jan Decan van restaurant De Can in Berchem, in duo met Sam Van Landeghem van restaurant Den Silveren Harynck in Sint-Niklaas; Willem Buekenhoudt van Het Foederhuis in Roeselare, in duo met Koen Vangenechten van De Klothoeve in Postel; en Marie Pieters van Restaurant Pauline in Kortrijk, in duo met Peter De Clercq van Catering Huys De Clercq in Geetbets.

De zes chefs toonden allen de veelzijdige toepassingen van streekproducten in de keuken aan. Anno 2024 zijn er dan ook liefst 226 erkende Vlaamse streekproducten uit heel diverse voedingscategorieën. Ze zijn allen in detail beschreven op www.streekproduct.be.

De drie jamsessies werden afgesloten met een slotwoord van Lieven Demeestere, peter van de wedstrijd en voorvechter van streekproducten en chef van restaurant Arenberg in Oud-Heverlee. Nadien ontving elke Streekproduct.be ambassadeur een diploma en een door de ambachtelijke speculaasbakkerij Vanvuchelen (www.grazensespeculaas.be) gerealiseerde trofee in speculaas. Er volgt ook nog een pakket Vlaamse streekproducten ter waarde van 250 euro om verder mee te experimenteren. De ambassadeurs worden ook gratis één jaar lid van Euro-Toques België.

“Zowel via het Horeca-onderwijs als bij de gevestigde chefs mogen de Vlaamse streekproducten gerust nog meer aandacht krijgen, zo stelt Christophe Baert, voormalig Nationaal President Euro-Toques België en zaakvoerder van Domaine de la Blommerie in Moeskroen. Deze producten kunnen het imago van de chef immers positief beïnvloeden. Verder merk ik dat Vlaamse en Waalse chefs de streekproducten van de andere regio maar weinig kennen. Ook daar kan nog sterker worden op ingezet”.

Op het terrein zal Euro-Toques de brede ontwikkelingen op Europees voedingsgebied via zijn internationaal netwerk blijven volgen.

“Vaak worden er immers wetsvoorstellen ingediend door grote agrarische groepen die meestal weinig rekening houden met echte kwaliteit, vervolgt Christophe Baert. De voorstellen worden besproken binnen het European Food Forum, en kunnen gaan van ontwikkelingen in de voedingsindustrie, in de landbouw, tot verpakkingen en logistiek. In elke Europese lidstaat staat Euro-Toques via de nationale werking in contact met de Europarlementsleden om hen attent te maken op belangrijke thema’s, en om gevaren en problemen te signaleren die mogelijk opduiken wanneer ze een Europese maatregel zouden stemmen”.

En dat is nodig, want politici en consumenten kunnen de gevolgen van wetgeving vaak onvoldoende inschatten.

“Wij staan tussen de producent en de eindconsument, en zijn dus goed geplaatst om die extra context te kunnen schetsen en voorzichtigheid en nuance aan te brengen”.

Thema’s die Euro-Toques nauw aan het hart liggen zijn o.a. de Nutri-Score, de herkomstaanduiding en de bescherming van appellaties.

“Ze zijn de behoeders van de smaak alsook van de samenstelling en de kwaliteit van de voedingsproducten, aldus nog Christophe Baert. Kortom, we moeten waakzaam zijn en blijven, ook in ons land”.

Jan Decan van restaurant De Can in Berchem en Sam Van Landeghem van restaurant Den Silveren Harynck in Sint-Niklaas

Willem Buekenhoudt van Het Foederhuis in Roeselare en Koen Vangenechten van De Klothoeve in Postel

Marie Pieters van Restaurant Pauline in Kortrijk en Peter De Clercq van Catering Huys De Clercq in Geetbets

Christophe Baert: “Zowel via het horeca-onderwijs als bij de gevestigde chefs mogen de Vlaamse streekproducten gerust nog wat meer aandacht krijgen”

(dv)