Tien cursisten van het eenjarig traject Horeca van CVO Vitant campus PIVA lopen een maand stage in een restaurant in Portugal, Tsjechië, Frankrijk of Spanje. Die kans krijgen ze doordat het provinciaal volwassenenonderwijs CVO Vitant de Erasmus+ accreditatie binnenhaalde.

Het eenjarig traject Horeca – Hotelbedrijf bij provinciaal volwassenenonderwijs CVO Vitant is bestemd voor cursisten die zich op één schooljaar willen (om)scholen tot een volleerd kok en kelner. Op 10 maanden tijd worden cursisten klaargestoomd tot volwaardige koks en kelners, en zijn ze ook klaar om een eigen zaak te starten. Als kers op de taart gaan de cursisten 4 weken werkplekleren in een klasse-restaurant, tot in het buitenland toe. CVO Vitant beschikt immers over een Erasmus+ accreditatie, wat impliceert dat deze stage nu ook, en voor het eerst in het buitenland kan plaatsvinden.

CVO Vitant heeft sinds februari 2023 een Erasmus+- accreditatie op zak in het domein beroepsonderwijs en opleiding. Hiervoor werd een 5-jarig plan Internationalisering bij EPOS ingediend en goedgekeurd. Dankzij dergelijke accreditatie kunnen cursisten en personeelsleden die verbonden zijn aan een beroepsgerichte opleiding, op buitenlandse leermobiliteit. Ook de bijhorende budgetten werden via beurzen voor leermobiliteiten goedgekeurd, zodat deelnemers via een beurs zorgeloos naar het buitenland kunnen. Lerenden hoeven zo niets zelf te betalen.

“Er zijn tal van mogelijkheden om in het buitenland te leren, en dan niet alleen voor onze cursisten om stage te doen, maar ook voor onze personeelsleden om aan jobshadowing te doen in een restaurant, school, bedrijf enz. Kansen krijgen en ze ook nemen, daar gaat het om in het leven”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens.

Tien cursisten van het eenjarig traject grijpen nu hun kans en gaan vanaf 14 mei (per twee) naar het buitenland om stage te lopen in een restaurant of hotel. Ze zwermen uit naar Portugal, Tsjechië, Frankrijk en Spanje. De jongste student is 18 jaar, de oudste student is 62 jaar. Allemaal gaan ze voor een carrière in de horeca. Enkelen van hen volgen zelfs de opleiding gratis als werkzoekende via de VDAB. Als ze slagen, ontvangen ze bijkomend een Europass, wat hen gegeerder maakt op de internationale arbeidsmarkt. De chefs Dirk Meijer en Dimitri Korteweg treden op als stagebegeleiders.

Het PIVA blijft ondertussen investeren in nieuwe lokalen en apparatuur. Zo maakt men momenteel werk van 10 nieuwe keukens die vanaf volgend jaar op het gelijkvloers en de eerste verdieping in gebruik zullen genomen worden. De kostprijs van het project bedraagt €12 miljoen.

Wie de cursisten van het eenjarig traject Horeca wil volgen, kan dat op de
Instagramaccount: Horeca_switch

(dv)