Een jaar na het verschijnen van de eerste editie heeft Gault&Millau de Wine Guide 2024 uitgebracht en eind juni voorgesteld tijdens een evenement in het Posthuis in Brussel.

Ook al is het aantal wijngaarden in België in volle groei, is het daarom nodig om er elk jaar een nieuwe editie van de beroemde gele gids aan te wijden? Volgens de uitgevers natuurlijk wel, die tussen de regels door redeneren dat de wijnen van wijngaarden die de afgelopen vijf jaar zijn aangeplant nu op de markt komen, mede aangemoedigd door de overvloedige oogst van 2018, die de productie verdubbelde.

In eerste instantie tenminste. Want met uitzondering van 2022 werd elk wijnjaar van de afgelopen vijf jaar gekenmerkt door bijzondere weersomstandigheden: vorst, hagel, voorjaarsregens, ziektes, enzovoort, met als gevolg kleine oogsten, zoals in 2021. En toch verwelkomt deze nieuwe editie van G&M 25 extra domeinen en 44 nieuwe referenties, wat het totale aantal gepresenteerde domeinen op 107 brengt – waaronder 28 uit Wallonië – en 216 wijnen geselecteerd uit iets meer dan 400 stalen. Bijna de helft van de wijnen werd dus afgewezen: was de kwaliteit daarvan echt zo matig? Die vraag mag gesteld worden.

Hoe dan ook, van deze 216 wijnen zijn er 55 ‘Coups de Coeur’ van de jury, en 25 daarvan zijn bekroond met een Belgian Wine Award 2024, 15 uit het noorden van het land en 10 uit het zuiden. De meeste winnaars waren wijnen van zogenaamde klassieke druivensoorten (chardonnay, pinot noir, enz.) en slechts zes waren wijnen van ziektebestendige druivensoorten (souvignier gris, muscaris, johanniter, enz.). Slechts twee daarvan wonnen een prijs: twee wijnen van de coöperatie Vin de Liège.

Dit gebrek aan belangstelling voor wijnen van resistente druivensoorten is betreurenswaardig, want dit is een echte trend in ons land, maar hij vergt een inspanning van zowel sommeliers als consumenten. Een uitdaging voor de beroepsverenigingen…

De gids is te koop op de webshop van Gault&Millau voor € 25 (shop.gaultmillau.be) of in de boekhandel.

Oproep voor sommeliers

De wedstrijd voor de Beste Belgische Wijn, die wordt georganiseerd door de Vereniging Vlaamse Sommeliers (VVS) in samenwerking met de twee beroepsverenigingen van wijnbouwers, viert op 18 september in Brugge zijn 20e verjaardag en is nog op zoek naar enkele proevers. Wilt u deel uitmaken van de jury? Stuur dan een e-mail naar info@bestebelgischewijn.be.

(MV)