Volgens een nieuwe wereldwijde enquête van de Marine Stewardship Council (MSC), verandert bijna de helft van de consumenten hun eetgewoonten vanwege hun zorgen rond het milieu. De enquête werd uitgevoerd in het kader van World Ocean Day van de VN op zaterdag 8 juni.

Consumenten zijn zich meer dan ooit bewust over hoe hun voedselkeuze invloed uitoefent op de planeet. Onderzoekers ondervroegen meer dan 27.000 respondenten in 23 landen en onderzochten veranderingen in hun eetpatroon. Bij meer dan 22.000 mensen was er sprake van transformatie in hun eetgewoontes. 43% gaf aan dat dit te wijten was aan de klimaatsverandering.

De grootste ommekeer was te zien bij het rood vlees, zoals rundvlees en lamsvlees. Maar liefst 43% van de ondervraagde Belgen eet minder of geen rood vlees ten opzichte van twee jaar geleden. Het percentage ligt hoger dan het wereldwijde cijfer (39%). De belangrijkste reden voor deze verandering is de gezondheid van de consumenten, gevolgd door de prijs van de producten en op de derde plaats: het klimaat. Wereldwijd zou 53% meer vis eten, moest de prijs lager liggen. Maar meer dan een vierde van de ondervraagde Belgen zegt, dat het hen zou aanmoedigen om meer vis en zeevruchten te eten, wanneer ze weten dat de productie ervan geen schade aanricht aan de oceaan.

85% van de Belgische respondenten legt de link tussen de klimaatverandering en het beschermen van onze oceanen. De planeet bestaat voor meer dan 70% uit zeeën en oceanen en produceert ten minste 50% van de zuurstof van de planeet. De oceaan herbergt het grootste deel van de biodiversiteit van de aarde en is de belangrijkste bron van eiwitten voor meer dan een miljard mensen over de hele wereld.

MSC heeft de afgelopen drie jaar meer dan 400 verbeteringen in visserijpraktijken doorgevoerd. Een belangrijk punt is het beschermen van bedreigde vissoorten en kwetsbare habitats. Visserijen krijgen een MSC-certificaat volgens de wereldwijde, op wetenschap gebaseerde visserijstandaard van MSC. De gecertificeerde visserijen zijn verplicht om visbestanden duurzaam te beheren en de impact op het bredere mariene milieu te minimaliseren.