De finale van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2025’ vindt plaats op zondag 17 november in HORECA Expo in Gent. De leesjury van Club Prosper Montagné selecteerde op basis van een recept met gerijpte varkensrug en kool de volgende vijf finalisten:

  • Florian De Ruyck (28), chef de partie van restaurant Alain Bianchin* in Jezus-Eik,
  • Laurence De Smet (24), souschef van Hof van Cleve** in Kruisem,
  • Neal Descheemaecker (32), souschef van restaurant Boury*** in Roeselare,
  • Cédric Sorton (44), chef-eigenaar van restaurant Oh in Sint-Idesbald,
  • en Jeroen Waterloos (23), chef de partie van Mbistro* in Nieuwpoort.

De finalisten moeten eerst pijlinktvisjes met algenflan en een kreeftvinaigrette bereiden. Daarna volgt Belgische varkensrug die minimaal zes weken gerijpt is, met gevulde kool en een saus naar keuze. Als dessert wordt crêpe soufflée met citrusvruchten geserveerd.

Traditiegetrouw staat provoost-generaal Eddie Van Maele in voor het goede verloop van de finale. Peter Goossens, provoost van de koks, stelt de technische jury samen.

Tim Boury, chef van het gelijknamige driesterrenrestaurant in Roeselare, aanvaardde eerder dit jaar het ambassadeurschap van de 72ste editie van dit culinair concours. Gezien Neal Descheemaecker, de souschef van Boury, deelneemt aan de finale, zal Tim, om elke zweem van partijdigheid te vermijden, dit jaar geen deel uitmaken van de jury.

Provoost Peter Goossens en wedstrijdambassadeur Tim Boury

De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. Deze vzw werd gesticht in 1952. Ze verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem.

www.club-prosper-montagne.be