De combinatie van wijn, truffel en lavendel maken van Grignan, uitgeroepen tot één van de 176 mooiste dorpen van Frankrijk,  een ‘must visit’ bestemming in de Drôme Provençale. Met een aandeel van 18% is België ook de op één na belangrijkste exportmarkt, na Nederland (liefst 49%), voor de wijnen van de AOC Grignan-les-Adhémar.

Grignan, goed voor 1.800 ha aan wijngaarden, 27 privé kelders en 8 coöperatieve kelders, heeft een hoog postkaartgehalte dankzij de lavendelvelden, de eikenbomen die speciaal gekweekt worden voor de productie van truffels, de olijfbomen enz. En net zoals in Toscane, of nog het Duitse Baden-Württemberg, is er hier amper visuele vervuiling. In de verste verte is er geen flashy reclamebord te bespeuren eigenlijk…

Grignan situeert zich ten zuiden van Montélimar, ook wel eens de poort tot de Provence genoemd, en geniet een mediterraan klimaat, met temperaturen die vergelijkbaar zijn met deze van het meer naar het zuiden gelegen Avignon. “Gelukkig” zorgt de mistral af en toe voor verkoeling. Op anderhalf uur rijden vanuit Grignan sta je overigens aan de Middellandse Zee.

Dat mediterrane klimaat heeft ook zijn invloed op de wijnen van de AOC Grignan-les-Adhémar; Adhémar de Monteil is de naam van de familie die 600 jaar lang in het kasteel van Grignan resideerde.

Het “must see” kasteel van Grignan steekt boven alles en iedereen uit.

De meest voorkomende druivensoorten zijn grenache noir en syrah, naast cinsault, carignan, mourvèdre en marselan.

“We beschouwen ons dan ook als het Monaco van Frankrijk als het op druivensoorten aankomt, zo noteren we tijdens onze tocht langs enkele wijngaarden. En ook al is er geen ‘tête d’affiche’ voor de regio, onze wijnen staan synoniem voor elegantie en frisheid”.

De wijnen, met een hoofdrol voor de rode wijnen, worden getypeerd door een scala aan kruiden, rood en zwart fruit, en resulteren in complexere smaken van peper, viooltjes en truffel.

“De Vallée du Rhône wijnen maken geen deel uit van de Côtes du Rhône wijnen, maar zijn er wel een satelliet van, aldus Nathalie Bour van het Domaine de Grangeneuve. We werken met dezelfde druivensoorten, maar er is geen hiërarchie zoals bij de Côte du Rhône wijnen, en ook onze specificaties zijn verschillend”.

In een fluctuerende wijnmarkt, en vooral na het instorten van de tot voor kort belangrijkste, Chinese exportmarkt, wil de AOC vooral de kaart van de diversiteit en de vernieuwing gaan uitspelen.

De schilderachtig gelegen wijngaarden van het Domaine du Serre des Vignes.

Maar: er zijn niet alleen de wijnen, want je vindt er ook wat wel eens de zwarte diamant van de Drôme Provençale genoemd wordt: de truffel. Het hoogseizoen van het truffeltoerisme loopt van januari tot maart, omdat de truffels dan op hun rijpst zijn. Het biedt de regio de mogelijkheid om ook tijdens de winter toerisme aan te bieden.

“Drie kantons staan in voor 75% van de nationale truffelproductie in Frankrijk”, aldus truffelproducent Gérald Calvier van het Domaine de Saint Paulet, die zelf 7 verschillende variëteiten kweekt. De reden? De truffel voelt zich nu éénmaal “thuis” in onze ecologische en klimatologische regio. Een zwarte truffel heeft, beginnend vanaf de lente, een rijpingsproces nodig van een 9tal maanden. Vanaf medio december gaat de truffel dan een parfum verspreiden om de truffelhonden te lokken”. 

Het is wel jammer dat er, om het kaf van het koren te scheiden, geen AOC voor de truffel bestaat.

“Er zijn weliswaar pogingen geweest om dit op te starten, maar gobaal was er te weinig wil aanwezig om dit in te voeren, aldus nog Gérald Calvier. Truffel blijft sowieso een passioneel en veelgevraagd product”.

Het Domaine de Montine: totaalpakket op het vlak van wijn- en truffeltoerisme.

Een domein met misschien wel het meest complete plaatje op het vlak van wijn- en truffeltoerisme in de regio, is het Domaine de Montine, in ons land al sinds 30 jaar exclusief geïmporteerd door Rabovins uit Nazareth-De Pinte. Op en rond het 80 ha grote wijndomein worden er verschillende activiteiten georganiseerd rond het wijn- en truffelgebeuren.

“Je kan hier ook overnachten, in de voormalige, typische woning van mijn grootouders, omgevormd tot een hotel met 5 kamers en de 2 suites, aldus commercieel verantwoordelijke Camille Monteillet. In de toekomst komen er nog 7 kamers bij”.

Overigens, met 13 restaurants in Grignan (dorp met 1.400 inwoners) en 90 restaurants in een straal van 40 km rondom, komen gastronomen hier beslist aan hun trekken. Een aanrader, en pal in het centrum van Grignan gelegen, is het Café des Vignerons, waar je de verschillende jaargangen van de 27 privé wijnkelders van de AOC kan degusteren, inclusief lokale tapas.  Een tweede aanrader is de stijlrijke Ferme Chapouton.

Régina Campello van het Domaine Escalin en Matthieu Rozel van het Domaine Rozel in het Café des Vignerons in hartje Grignan: hier proef je de verschillende jaargangen van de 27 privé wijnkelders van de AOC Grignan-les-Adhémar.

Overnachten kan in het driesterren La Bastide de Grignan, lid van Logis Hotels, en gunstig en rustig gelegen voor wie op doorreis is van en naar het diepe zuiden van Frankrijk. Het hotel renoveerde onlangs ook de badkamers en de tuinen.

“Dé troef van de Drôme Provençale is dat het minder bekend en minder gefrequenteerd wordt dan de klassieke Provence, wat de regio ook rustiger en vrediger maakt”, aldus hoteleigenaar Tomas Feier.

La Bastide de Grignan: gunstig en rustig gelegen voor doorreizende toeristen.