Bollinger is een van de laatste familiale wijnhuizen in de Champagne. Sinds 1829 is het gevestigd in het dorp Aÿ, waar het zich blijft onderscheiden onder de Champagnemerken. Een nieuwe cuvee, 100% pinot noir, is onlangs voorgesteld.

Pinot noir als ‘ruggengraat’, reservewijnen bewaard in magnums met kurken, een wijngaard van 180 hectare (waarvan 85% geclassificeerd als ‘Grand Cru’ of ‘Premier Cru’) en rijping op hout. Dit zijn slechts enkele van de kenmerken die het wijnhuis zijn karakter en persoonlijkheid geven.

Bollinger heeft altijd een bijzondere affiniteit gehad met de druivensoort pinot noir. 60% van de druiven in hun zeven eigen wijngaarden bestaat uit pinot noir. Hij vormt de basis van hun assemblages en geeft ze volheid, complexiteit en ook een zekere kracht. De rijping in kleine eikenhouten vaten (geen nieuwe) zorgt voor een beheerste oxidatie van de wijn en een harmonieuze ontwikkeling van de aroma’s. Dat is een uitzondering geworden in de Champagne. De reservewijnen die nodig zijn voor de assemblage van de ‘Spécial Cuvée’ worden bewaard in magnums met kurken. De totale voorraad van het huis wordt gemiddeld vijf jaar bewaard om de rijping te bevorderen. Dat is duur, maar essentieel voor het behoud van de stijl van Bollinger, dat ook zijn eigen kuiperij heeft. Een zeldzaamheid in de Champagne. Klassiek, traditioneel, uit een andere tijd? ‘We hebben niets tegen modernisme, behalve als het de ziel van de wijn kapotmaakt’, klinkt het bij Bollinger.

‘Ik drink het als ik blij ben en als ik verdrietig ben. Ik neem het wanneer ik alleen ben. Ik beschouw het als verplicht wanneer ik gezelschap heb. Ik speel ermee als ik geen eetlust heb en ik drink er als ik honger heb. Voor de rest kom ik er nooit aan, tenzij ik dorst heb.’ (Mevrouw Elisabeth Bollinger)

Met de cuvees ‘Bollinger PN’ wil het wijnhuis uit Aÿ de expressie van pinot noir in zijn verschillende herkomsten, zijn terroirs naar voren brengen. Elke editie weerspiegelt deze terroirs en is gewijd aan een cru gemaakt van 100% pinot noir, maar geen 100% mono cru. Voor de Tweede Wereldoorlog kocht Jacques Bollinger een wijngaard in de gemeente Tauxières, op de zuidelijke flank van de Montagne de Reims, geclassificeerd als ‘premier cru’. Na cuvees die de dorpen Verzenay en Aÿ in de kijker zetten, is nu de beurt aan die van Tauxières, van het wijnjaar 2020, die werd voorgesteld in het restaurant Haut in Oostende. Een basis van het wijnjaar 2020 wordt aangevuld met reservewijnen uit 2008 en 2012, die samen 25% van de assemblage vertegenwoordigen. Deze cuvee bevat 8 gram suiker per liter en is gevinifieerd in roestvrijstalen kuipen en houten vaten. Drie kernwoorden, perfect in lijn met het DNA van Bollinger, vatten deze Champagne samen: diepgang, intensiteit, volheid. Tijdens het presentatiediner werd hij als aperitief geserveerd bij fijn gesneden Ibericoham (gesneden door een ‘cortador’), twee soorten kaviaar en een oester uit Oostende met zeevenkel en koolrabi.

De Champagnes van Bollinger worden verdeeld door Cinoco.

(PF)