Er komt een wijnroute ‘zonder grenzen’ tussen Vlaanderen en Nederland. Langs deze ‘Wijnstraat’ kan men in 6 wijnhubs alles ontdekken over wijn en de wijnboeren in de respectievelijke regio’s van het Hageland, Haspengouw, de Belgisch-Nederlandse Maasvallei en het Mergelland in Zuid-Limburg. 3 jaar lang bundelen ze de krachten om een duurzaam wijntoerisme te ontwikkelen, mede dankzij de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

De verschillende regio’s worden verbonden via een onderzoek over regionale wijnidentiteit, productontwikkeling van een wijnroute en wijnbeleving, alsook via een innovatief en duurzaam wijn-ecosysteem.

“Nederlands-Limburg, Belgisch-Limburg en het Hageland hebben heel veel met elkaar gemeen, aldus gedeputeerde van Vlaams-Brabant Gunter Coppens, en vandaag is dat de passie voor wijn. Zo vindt dit jaar ons derde wijnsymposium met lokale wijnbouwers en mensen uit de Horeca en het toerisme plaats. En: als er nu één ding is dat we kunnen leren van een groot wijnland zoals Frankrijk, dan is het wel chauvinisme. We zijn altijd te bescheiden en niet trots genoeg. We mogen echter best fier zijn op een prachtig product in een prachtige regio en omgeving.”

Vlnr. Gunther Coppens (gedeputeerde Provincie Vlaams-Brabant), Ighor Philtjens (gedeputeerde Provincie Limburg), Zuhal Demir  (Vlaams Minister van Toerisme) en Léon Faassen (gedeputeerde Provincie Limburg NL)

Ook in Limburg zit de wijnproductie in de lift

“In Limburg hadden we op 5 jaar tijd een verdubbeling van het aantal producenten, aldus Igor Philtjens, de gedeputeerde voor Toerisme van Belgisch-Limburg en voorzitter van Visit Limburg. Momenteel zijn er 47 producenten in Belgisch-Limburg. Maar we moeten ook eerlijk zijn: dat is nog altijd maar een druppel in een wereldwijde wijnton. Maar die kwalitatieve druppel willen we versterken door daar ook een toeristisch luik aan te koppelen.”

Langs de wijnroute, en over een afstand van 80 km., komen er 6 wijnhubs of erfgoedsites met een duidelijk wijnhistorisch verleden, met name in het Kasteel van Horst (Hageland), de Stroopfabriek in Borgloon (Haspengouw), het Kasteel van Leut (Maasvallei in België), het Wijngoed Raar Saint Remi Meerssen (Maasvallei Nederland), de Visit Zuid-Limburg Experience Gulpen (Mergelland/Zuid-Limburg) en de Abdij Rolduc Kerkrade (Mergelland/Zuid-Limburg). De route zal te voet, met de fiets en/of in etappes afgelegd kunnen worden over 3 provincies heen, zijnde Vlaams-Brabant, Limburg en Nederlands-Limburg.

Voor meer info, surf naar www.interregvlaned.eu

(dv)