Voor sommige horecazaken staat de verkoop van koffie voor een belangrijk aandeel van de omzet. Het is dus belangrijk dat je er voldoende aandacht aan schenkt, zowel aan de koffie als aan de machine om de koffie te bereiden. Wij overlopen even waar je moet aan denken bij de aanschaf van een koffiemachine.

De eerste vraag die je je moet stellen is: hoeveel koffie ga ik verkopen? Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden en welk toestel achter jouw toog komt te staan wordt voor een groot stuk bepaald door wat je denkt te verkopen. Je kan de verschillende toestellen opdelen in drie categorieën. 

Volautomatisch

De volautomatische zijn misschien wel de meest gebruikte, in de eerste plaats omdat je werkt met bonen en toch op een snelle en correcte manier een koffie kan serveren. Je hebt geen aparte molen nodig, het toestel doet alles voor je. Wanneer je een toestel aanschaft wordt het afgesteld naar jouw wensen en verder moet je er eigenlijk niets meer aan doen. Handig wanneer je met verschillende mensen achter de toog werkt: je koffie zal altijd hetzelfde smaken. In aankoop zijn dit de duurste toestellen op de markt, maar wanneer je snel wilt werken en toch steeds dezelfde kwaliteit wilt bekomen, dan is dit een aanrader. Kenners die wij gesproken hebben, beweren dat deze toestellen rendabel zijn vanaf 100 tot 150 kopjes per dag. Verkoop je minder? Hou er dan rekening mee dat koffiebonen en lucht geen al te beste vrienden zijn. Oxidatie zorgt voor bittere koffie. Tot slot nog dit: er is bijna geen onderhoud aan een volautomatisch toestel. Elke avond de leidingen spoelen volstaat en regelmatig ontkalken. 

Capsules

Werken met capsules of koffiepads is een alternatief. De aankoopprijs van de toestellen is erg voordelig, maar de capsules of de pads zijn doorgaans duurder dan koffiebonen. Uiteraard zijn er goedkopere alternatieven, maar ga in dat geval zeker na of je dit aan je klanten wilt serveren. Een voordeel is dat je perfect weet wat een capsule of een pad kost, dus je kan vrij eenvoudig berekenen wat een koffie jou oplevert. Waarom zou je met dit systeem werken en niet met een volautomatisch toestel? De prijs van het toestel uiteraard, maar daarnaast kan je capsules en pads langer en eenvoudiger bewaren. Wanneer het verbruik in je zaak lager is, is dat zeker iets om over na te denken. Ook hier is het onderhoud simpel en snel. 

Goedkoop

Tot slot zijn er nog de halfautomatische toestellen. Om hiermee te werken heb je nog een aparte molen nodig. Om een kopje te serveren moet je alle handelingen zelf doen: de bonen malen, de juiste hoeveelheid koffie bepalen en voldoende aanduwen. Je hebt dus iemand nodig die met dit toestel kan werken. De meeste leveranciers van toestellen of koffie zullen je met plezier inwijden in het leven van de barista, in je zaak of in hun eigen trainingscentrum. Maak er zeker gebruik van. Nadeel van dit toestel is het dagelijks onderhoud. Nochtans is het erg belangrijk dat je het toestel elke avond kuist en niet de volgende ochtend. Koffieresten drogen uit en zetten zich vast op de filterhouders, zijn moeilijker te verwijderen en zullen ongetwijfeld een impact hebben op de smaak van de koffie. Met dit toestel werken is de goedkoopste manier om koffie te serveren, maar ook de moeilijkste.

De aankoop van een toestel is dus niet zo eenvoudig. En wanneer je ook nog eens rekening moet houden met een bepaald budget wordt het nog moeilijker. Ligt cash betalen niet meteen voor de hand? Dan is huren misschien een oplossing. De meeste leveranciers van koffiemachines bieden die mogelijkheid ook aan. Het is misschien niet de voordeligste manier, maar in sommige gevallen wel een ideale oplossing. Bovendien wordt het toestel regelmatig nagekeken en cruciale onderdelen vervangen. Toch iets om over na te denken. Heb je een bestaande zaak en een bewezen grote omzet van koffie is een bruikleen misschien een alternatief. Vraag er zeker naar bij je koffieleverancier.

Onderhoud

Hoe lang moet een koffiemachine meegaan? Wat is de levensduur? De specialisten die wij hiervoor contacteerden zeggen unaniem: “Moeilijk te bepalen, er zijn zoveel factoren die meespelen, zelfs geluk speelt een belangrijke rol, net zoals bij een auto bijvoorbeeld.” Toch zijn er verschillende zaken die voorspellen of je langer zal kunnen genieten van je machine.

In de eerste plaats is er natuurlijk het gebruik. Een toestel dat meer moet werken zal eerder verslijten. Een degelijk onderhoud is dus niet enkel goed voor de koffie maar ook voor je toestel. Het zal de levensduur gegarandeerd verlengen. Een opmerking die we ook hoorden: zet je toestel ’s avonds nooit af, laat het altijd opstaan. Voor het verbruik moet je het niet doen, want een hele nacht dezelfde temperatuur houden vraagt niet meer energie dan ’s ochtends van nul opnieuw opstarten en het is ook nog eens minder belastend voor de machine (en bovendien kan je een half uur langer slapen). Wanneer je voor langere tijd sluit, schakel je de machine natuurlijk wel uit.

En dan is er natuurlijk het toestel zelf. Net zoals in een relatie is de binnenkant veel belangrijker. Laat je niet meteen verleiden door een blinkende behuizing met fraaie led-verlichting. Akkoord, een mooi toestel misstaat niet in een moderne brasserie of café, maar probeer ook zeker te achterhalen hoe de machine binnen is opgebouwd. Wordt er veel metaal gebruikt, wat steviger is en tegen een stootje kan. Of is het een licht toestel met vooral veel plastic wat sneller verslijt. 

Laat je toestel ook geregeld nakijken. Informeer je over wisselstukken. Zijn kapotte onderdelen eenvoudig te vervangen of is de machine meteen klaar voor de schroothoop? Bij sommige merken zijn de vervangonderdelen zo duur dat je misschien beter een nieuws toestel moet overwegen.

Voor de aankoop van een koffiemachine is het dus belangrijk dat je je op voorhand goed informeert over welk toestel in jouw zaak past en ga daarna op zoek naar een leverancier die het kan leveren aan de beste voorwaarden. En dat allemaal voor… un espresso perfetto.

Tekst: Walter Briers