Een blik op de Aziatische eetcultuur

De Aziatische keuken is niet meer weg te denken. Het is een verzamelnaam voor een hele reeks aan lokale keukens met verrassende smaken en prikkels voor alle zintuigen. De moeite waard om te ontdekken!

De titel verbergt meer dan hapjes, het gaat om een totale eetbeleving en eetcultuur die al eeuwenoud is. De echte bakermat is evenwichtige voeding en bewust omgaan met voedingsstoffen. Het westen kan er heel wat uit leren en de opkomst van sushi en sushibars draagt bij tot een bewustwording die een algemene trend op de voedingsmarkt aan het worden is.

Toch staat men weinig stil bij de evolutie van deze keuken doorheen de geschiedenis. De traditie en evolutie is eeuwenoud en een versmelting van diverse oorsprongen uit het rijke oosten. Ze heeft betrekking op een intensieve aanpassing van verschillende elementen uit het oude China en Japan enerzijds en anderzijds de aanpassing ervan aan de westerse wereld.

Tevens wordt ze zwaar beïnvloed door historische factoren en Japanse culturele patronen. Hierdoor werd een totaal eigen voedingspatroon ontwikkeld dat zich wonderwel aanpast aan diverse culturen. We moeten wachten tot de 6de eeuw, om de vorming mee te maken van wat de Japanse eetcultuur beschouwd wordt. We kunnen stellen, dat tot de 10de eeuw, Japan voornamelijk eetgewoontes en voedsel van China en Korea overnam evenals de invloed uit de Thaise keuken. De Koreaanse keuken is enorm gevarieerd en de Thaise keuken is vol contrasten. De Japanse keuken is sober, matig en selectief, de Koreaanse is overladen, rijk en overvloedig, de Thaise keuken bulkt van kracht en de Chinese keuken is voedend, rijk en smaakvol. Alles samen een prachtig palet aan keuzemogelijkheden. Zo vormen die vier richtingen een prachtige smeltkroes van wat men de Aziatische keuken kan noemen.

Gedurende de eeuwen die daarop volgden, voor het contact met het Westen in de 16de eeuw, zetten ze deze geleende gewoonten om in een eigen stijl. Dit werd het Japanse dieet dat vandaag nog steeds grotendeels wordt gehanteerd. Dit betekende dat Japan in een positie zat, waardoor het uit te kiezen had, welke elementen ze al dan niet overnam. Tijdens de Kofun-periode bereikte de civilisatie Japan via Korea en ontdekten ze verschillende culturele invloeden, waaronder het boeddhisme en Sue. Bij hun terugkomst, hadden ze heel wat kennis van de Chinese civilisatie, cultuur en eetgewoonten en importeerden deze deels.

Tijdens banketten voor hooggeplaatsten werden onder meer Tōgashi en zuivelproducten geserveerd en werd vooral gedegusteerd van kleine hapjes. Maar in Japan waren uiteraard ook de samoerai die moeste aansterken voor de gevechten en voor wie voedsel een andere dimensie aannam dan pure degustatie. Daar waar aan de hofhouding vooral het oog werd verwend is het bij de samoerai de maag die verwend wordt. Een eerste belangrijke evolutie en invloed van twee percepties. Uiteindelijk gaan beide eetpatronen elkaar beïnvloeden en ontwikkelde Japan een geheel eigen nationaal dieet. Dat nu nog steeds grotendeels wordt gehanteerd. Zo zijn Japanse maaltijden nog steeds heel eenvoudig en voedzaam, maar worden ze bereid alsof het een geschenk is en zo ziet het er ook uit. In Japan eet men met al zijn zintuigen.

Aziatische hapjes, een zintuiglijke overgave

De basiskooktechnieken van de traditionele Japanse keuken, gevormd in de 9de eeuw, zijn tot op heden grotendeels bewaard gebleven. De Japanse keuken gaat uit van seizoengebonden ingrediënten, bewaartechnieken en kookprocédé ’s. Het gebruik van olie en dierlijke vetten kende men nauwelijks. Dat vlees niet veel gegeten werd, is hierbij een belangrijk gegeven. Sesam kende men echter wel en werd voornamelijk gebruikt als smaakmaker in sauzen.

{

De Aziatische keuken is niet meer weg te denken. Het is een verzamelnaam voor een hele reeks aan lokale keukens met verrassende smaken en prikkels voor alle zintuigen. De moeite waard om te ontdekken!

Het persen van sesamolie was niet onbestaand, maar het was erg uitzonderlijk omdat het zo duur was. Sesamolie werd hoofdzakelijk aan het hof gebruikt voor het bereiden van tōgashi. Het beperkt gebruik van olie is nog kenmerkender voor de Japanse keuken. Japanners vinden het gebruik van te veel vet namelijk een roofbouw op de natuurlijke smaak van de voeding. Een reactie als: “Dit is vettig en zwaar”, kon dan ook niet uitblijven wanneer in de 19de eeuw westerse en Chinese kookstijlen werden geïntroduceerd. Traditionele Japanse gerechten die bewaard zijn gebleven in de loop der eeuwen zijn onder meer:

  • Yakimono (gegrilde vis en vlees)
  • Imono (gesudderd voedsel)
  • Mushimono (gestoomd voedsel)
  • Nikogori (vis in gelatine)
  • Namasu (rauwe vis geserveerd met een op azijn gebaseerde dressing)
  • Aemono (groenten, zeewier en vis in sterke dressing)
  • Tsukemono (gepekelde groenten)

Wanneer men een Japanse menukaart bekijkt, zijn deze gerechten zeker aanwezig. Naast de tempura uiteraard, die vandaag de dag enorm gekend is. Tempura vond zijn intrede in de 16de eeuw maar werd pas populair in de 18de eeuw. Het is evenwel belangrijk notie te nemen van het feit, dat dit door Japanners niet dagdagelijks gegeten wordt en dat dit gefrituurd gerecht voornamelijk gegeten wordt bij speciale gelegenheden.

Zoals gezegd houden Japanners van een natuurlijke keuken. Als we het menu van een traditioneel banket aan het hof in de Heian-periode bekijken en deze vergelijken met het menu van de Japanner voor 1960, zien we dat er betrekkelijk weinig veranderde.

Aziatische hapjes, een rijke waaier aan heerlijkheden

Chinese hapjes, Thaïse hapjes, oosterse hapjes, Japanse hapjes, Aziatische fingerfood… de keuze ligt aan u. Maar alles draait permanent rond bewust gekozen ingrediënten die vooral het oog strelen, daarna het gehemelte aanspreken en vooral rustig laten genieten van al deze heerlijkheden. In de Koreaanse keuken vergen sommige bereidingen dagen voorbereiding en bereiding en een eenvoudig buffet voor 1 persoon neemt al snel een vol dienblad in beslag. In Korea kan een dergelijk diner wel al eens 250 € kosten (uw persoonlijke kelner is dan wel inbegrepen).

Bekijk zelf maar even de rijke waaier aan kleuren bij een eenvoudige sushi, ideale verleider voor een sharing plate en u vindt een zeer ruim industrieel aanbod dat van topkwaliteit is in de afgewerkte producten. Uw horecaverdeler heeft ongetwijfeld een ruime selectie. Meng gerust koude en warme hapjes, speel met smaken en aanvullende begeleiders: sushi, sashimi, dim sum, tempura van garnalen, zalmtartaar, carpaccio van zalm of tonijn, gemarineerde Sint-Jacobsschelpen horen hier allemaal thuis. Zorg eveneens voor aantrekkelijk fotomateriaal want alles moet alle zintuigen bespelen.