Bier en chocolade combineren? Op het eerste gezicht lijkt het een gevecht tegen de spreekwoordelijke…bierkaai, maar dat er wel degelijk combinatiemogelijkheden zijn, bewijst Werner Callebaut, die overigens geen lid is van de Callebaut chocolade-familie, met het Bierolade concept.

Er zijn weinig mensen die veel weten over bier én chocolade, maar Werner Callebaut is er één van. Zijn jarenlange expertise als zytholoog/bierkenner en als chocoladeliefhebber resulteerde in Bierolade, een concept waarbij mensen de geheimen van bier en/of chocolade beleven via workshops (in het Nederlands, Frans of Engels, ook Duits en Zweeds zijn mogelijk) en via ‘Tournée Pralinée’ proefwandelingen in een Belgische stad. Het is een verrassende mix van een culinaire en een toeristische beleving met minder bekende streekbieren en artisanale pralines. Ideaal om een Belgische stad op unieke manier als groep te ontdekken. Wie deze brochure wil ontvangen in PDF-vorm, kan mailen naar werner@bierolade.be

Voordrachten, foodpairing sessies en andere teambuilding activiteiten of bedrijfsevenementen die gelieerd zijn aan bier en chocolade behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Naast fysieke zijn er ook virtuele tastings mogelijk. Ter voorbereiding van deze virtuele bier en chocolade-tasting krijgen de deelnemers vooraf een bier- en chocolade geschenkpakket toegestuurd.

“Dé vraag is waarom je bier en chocolade apart moet blijven benaderen, aldus Werner Callebaut. Wij bewijzen dat je ze wel degelijk en vaak op een verrassende manier kan combineren. Bij elke bierstijl hoort nu eenmaal een bepaalde soort chocolade. En: door bier en chocolade samen te presenteren, kan je klanten die normaliter geen bier drinken, wél overhalen om bier te drinken. Chocolade maakt bier toegankelijker”.

Werner Callebaut is niet specifiek verbonden aan een welbepaalde brouwerij of chocolatier. Voor zijn proefsessies werkt hij samen met artisanale pralines van lokale chocolatiers en ambachtelijke bieren van een lokale brouwerij. Het komt erop neer om de praline, die steeds centraal staat in de combinatie, tegelijkertijd te proeven met het bier, teneinde een maximale smaaksensatie te kunnen creëren. Bij een tasting van kaas en wijn daarentegen wordt de wijn vaak pas geproefd na de kaas.

Bier is een Belgisch verhaal, en dat is uiteraard ook het geval voor chocolade; dat laatste misschien nog meer in het buitenland dan in ons eigen land.

“Zowat elk dorp heeft wel een goede chocolatier in de buurt, en waarom zou je daar als horeca-uitbater niet op inspelen? Consumenten anno 2023 houden van lokale verankering, en in de horeca staat beleving meer dan ooit centraal. De richtlijnen om tot een goede pairing te komen, zijn overigens redelijk eenvoudig. Het is een spel van harmonie en contrasten, waarbij bier en chocolade mekaar moeten aanvullen; het ene product mag niet dominant zijn tegenover het andere”.

Nog een voordeel van pralines: ze worden verpakt geleverd, en ze bewaren ook beter dan kaas en charcuterie. En: door een praline bij een bier te presenteren, kan je je productprijs naar boven aanpassen.

“Vooral jonge dames experimenteren er volop op los met nieuwe bieren, aldus Werner Callebaut. Voor hen mag het ook wat meer kosten. Door pralines met bier aan te bieden, trek je ook een milder en culinair geïnspireerd publiek aan, lees geen volumedrinkers die zich aan chips en nootjes te goed doen”.

Voor meer info, surf naar www.bierolade.be. Op deze website is er ook een webshop met geschenkpakketten, en waarbij je alle nodige info krijgt om maximaal te genieten van de bier en chocolade combinaties.

(DV)