Tijdens de eerste editie van de Brussels Bar Show brak Geert Van Lerberghe, directeur van Vinum Et Spiritus, de Belgische sectorfederatie voor de wijn- en spiritssector, een lans voor een samenwerking met de horecasector. “We moeten vechten tegen de nieuwe religie van totale onthouding, zo stelt hij. Ik doe dan ook een oproep aan de horecasector om onze gemeenschappelijke belangen te verdedigen”.

Met meer dan 2.000 bezoekers (bartenders, drankprofessionals en cocktail liefhebbers) was de eerste editie van de Brussels Bar Show in Silo Brussels alvast een schot in de roos. Men kon er kennis maken met 150 top bartenders, meer dan 150 top merken en meer dan 250 unieke cocktailrecepten.

“De Brussels Bar Show heeft zich nu al bewezen tot hét jaarlijkse ontmoetingsmoment voor de Belgische barindustrie”, aldus Alice Bown, de Wine Lady of Belgium 2020 die samen met cocktail-catering expert Hannes Desmedt het concept bedacht.

Het geheel werd ook omkaderd met liefst 28 seminaries en 12 exclusieve sessies. Zo schetste Geert Van Lerberghe, directeur van Vinum Et Spiritus, een zeg maar realistisch beeld van de economische situatie van de sector.

“Als sector zijn wij goed voor een bijdrage in accijnsontvangsten van 568 miljoen€ en 30.000 directe en indirecte arbeidsplaatsen, maar we worden geconfronteerd met een ongunstig economisch klimaat, zo stelt hij. Na de COVID crisis is de ‘cross border sales’ toegenomen en gaat de verkoop in België (nog steeds) in dalende lijn, zeker wat spirits betreft”.

Vlnr. Geert Van Lerberghe (directeur Vinum Et Spiritus), Lou Riff (Global Government Relations ESG Lead, Diageo) en Julie Gadot (communicatiemanager Vinum Et Spiritus): “We roepen de horecasector op om de krachten te bundelen”

Toch zijn er aantal hoopgevende tendenzen.

“Eentje daarvan is het ‘new hedonism’, waarbij de consument graag betaalt voor een unieke ervaring. Met andere woorden: men drinkt minder maar beter.

Een tweede tendens, vooral bij jongeren, is dat er meer aandacht is voor well being, of voor ‘zebra striping’, het zogenaamde surfen tussen alcoholische – en niet-alcoholische dranken.

Een derde trend, maar eentje die me verontrust, is de verregaande denormalisatie van alcohol in de maatschappij. Ik wind er geen doekjes om: het doel van de World Health Organization is om onze business tot op zekere hoogte te vernietigen. Met een eenzijdig concours gaan ze voorbij aan de wetenschappelijke bewijzen dat gematigde alcoholconsumptie deel kan uitmaken van een evenwichtige levensstijl. Men wil de consument al te vaak een (onterecht) schuldgevoel opleggen. Daarom ook moeten we vechten tegen deze nieuwe religie van totale onthouding”.

Ook Young Master Timon Michiels, de chef van de 2 Carcasse restaurants, was aanwezig met zijn vorig jaar gelanceerde eigen gin

Het streefdoel is o.a. om actiever te gaan samenwerken met de horeasector.

“Er zijn al heel wat bestaande initiatieven die de consument informeren en hen begeleiden om beter met de risico’s van alcoholmisbruik om te gaan, maar helaas is er nog te veel versnippering en gaat het gewicht van die initiatieven deels verloren. Dat willen we via een rondetafel in juni (datum nog te bepalen) aanpakken. Geïnteresseerden kunnen ons alvast contacteren via deze Google-form.”

De volgende editie van de Brussels Bar Show gaat door op 29 en 30 maart 2026. Voor meer info, surf naar www.brusselsbarshow.com en www.vinumetspiritus.be

(dv)