Recept van Bram Simons van restaurant Emiel
Ingrediënten
Catch of the Day
- Verse vis naar aanbod (bijvoorbeeld roodbaars)
Spruiten
- 2 kg spruiten
- Boter
- Peper
- Zout
Posteleincoulis
- 500 g postelein
- 500 g jonge spinazie
Pandan-olie
- 500 ml neutrale olie
- 400 g verse pandanbladeren
Planktonbearnaise
- 250 g gastrique
- 300 g eidooier
- 140 g boter
- 140 g plankton
- Zout
Bereidingswijze
Catch of the Day
- Ontdoe de vis (bijvoorbeeld roodbaars) van schubben en fileer.
- Portioneer de filets naar wens en snijd het vel in om de halve centimeter.
- Bewaar de vis in de koelkast tot verder gebruik.
Spruiten
- Ontdoe de spruiten van de buitenste bladeren en was ze grondig.
- Kook de helft beetgaar in gezouten water en laat de andere helft verder garen voor de crème.
- Koel de spruiten af in ijswater.
- Snijd de beetgare spruiten doormidden en bewaar apart.
- Mix de overige spruiten samen met boter tot een gladde crème.
- Bind met een mespunt xantaangom en bewaar de crème op 60°C.
Posteleincoulis
- Blancheer de postelein en spinazie in gezouten water.
- Koel af in ijswater.
- Wring het overtollige water uit de groenten en mix tot een gladde coulis.
- Passeer de coulis door een fijne zeef (tamis).
- Bind met een mespunt xantaangom en bewaar tot gebruik.
Pandan-olie
- Vacumeer de neutrale olie samen met de pandanbladeren.
- Gaar sous-vide op 80°C gedurende een uur.
- Passeer door een neteldoek en bewaar.
Planktonbearnaise
- Kook de gastrique in tot een geconcentreerde basis.
- Voeg de eidooiers toe en mix met een staafmixer tot een homogene massa.
- Klop op laag vuur tot een bearnaise.
- Emulgeer met boter en plankton.
- Breng op smaak met zout.
- Doe de bearnaise in een slagroomspuit en zet onder druk met twee slagroompatronen.
- Bewaar op 60°C tot gebruik.
Afwerking
- Kruid de roodbaars en bak deze in boter tot de vis glazig gaar is.
- Bak de gehalveerde spruiten goudbruin in boter en breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de spruitencrème over de borden en schik de gebakken spruiten erop.
- Druppel de posteleincoulis over de spruiten.
- Plaats de vis centraal op het bord en spuit de planktonbearnaise ertegen.
- Werk af met pandanolie en kleine blaadjes postelein.