Op 2 oktober heeft Cedric Van der Elst (25), sous-chef van Sir Kwinten in Lennik, de titel ‘Eerste Kok van België 2024’ in de wacht gesleept. Het was zijn tweede finaledeelname. Hij haalde het in de finale van de vier andere kandidaten tijdens de 71ste editie van de prestigieuze meesterschapswedstrijd, georganiseerd door Club Prosper Montagné. De prijs voor ‘beste commis’ ging naar Jorben Pauwels, die Nicolas Mylle hielp tijdens het concours.

Cedric Van der Elst haalde vorig jaar ook al eens de finale van het nationale meesterschapsconcours. Cedrics coach is Glenn Verhasselt, die enkele jaren geleden zelf al de titel van Eerste Kok van België 2017 binnenhaalde. Voor de vier andere jonge professionals was het hun eerste deelname.  De andere finalisten waren Flem Cnockaert (25), chef van Hostellerie Lesco in Wetteren, Kim De Vos (34), sous-chef van Zuid 55 in Brugge, Corentin Lonnoy (27), chef van restaurant Comptoir de l’Eau Vive in Namen, en Nicolas Mylle (27), sous-chef van restaurant Eykerhof in Bornem.De finalisten moesten drie gerechten bereiden. Eerst een voorgerecht met wijting, garnalen en verse pasta, gevolgd door opgevulde kwartel en zwezeriken en een dessert met melkchocolade, hazelnoten, zanddeeg en citrusfruit.

De wedstrijd vond plaats op de CERIA Campus in Brussel. Provoost-generaal Eddie Van Maele stond traditiegetrouw in voor het goede verloop van wedstrijd. Peter Goossens stelde de technische jury samen. David Martin, chef van het tweesterrenrestaurant La Paix in Anderlecht, was ambassadeur van deze wedstrijdeditie.

Al meer dan zeven decennia organiseert Club Prosper Montagné jaarlijks deze meesterschapswedstrijd, waarbij jong talent uit de Belgische gastronomie het tegen elkaar opneemt. De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. De wedstrijd is door de minister van Middenstand erkend als meesterschapswedstrijd.

www.club-prosper-montagne.be