Riedel is een onmiskenbare referentie voor het optimaal proeven van wijnen maar ook van gedistilleerde dranken. Het Oostenrijkse merk werd opgericht in 1756 en vandaag leidt Maximilian Riedel (11de generatie) de onderneming die nog steeds in de handen van de familie is en tevens eigenaar is van de merken Spiegelau en Nachtmann. Hij kwam naar Brussel om aan 120 professionals (restauranthouders, chefs, sommeliers) een proeverij van vier wijnen in aangepaste glazen voor te stellen, die van de ‘Veloce’-lijn.

Een specifieke vorm voor specifieke druivensoorten. In 1973 lanceert Riedel zijn eerste collectie glazen op voet, de ‘sommelier’-lijn. Het idee was een maximale concentratie van de wijnaroma’s te bereiken. De hoogte van de voet, de breedte van de bodem, de vorm, de grootte, de diameter: al die elementen beïnvloeden de juiste perceptie – en dus de juiste proeverij – van de wijn. Bestaat er een ideale maat voor alle wijnen? Voor de Oostenrijkse glazenmaker is het antwoord op die vraag categorisch ontkennend. Elke wijn drukt, al naargelang het gebruikte glas, heel andere eigenschappen uit. ‘Een niet-houtige wijn, bijvoorbeeld’, legt Riedel uit, ‘vereist een ander glas dan een wijn die op vaten gerijpt is. Met de evolutie van de technieken kwam in 1986 de ‘Vinum’-lijn van machinaal geblazen glazen uit.

Streven naar een maximale concentratie van de wijnaroma’s

Bij de productie, die tot 1925 in Bohemen (een regio van de huidige Tsjechische Republiek) werd vervaardigd, wordt nu ook gebruik gemaakt van kristalglas. ‘Fijn glas’, zeggen ze ons bij Riedel. De ‘Veloce’-lijn (2022) en de ‘Superleggero’-lijn (2023) zijn daar het bewijs van: ultralicht, ultradun. Deze laatste lijn viert de 50e verjaardag van de creatie van de ‘Sommeliers’-lijn en is vaatwasmachinebestendig. Twee lijnen glazen voorbehouden voor de horeca die het oude logo van het merk overnemen dat geïnspireerd is op de art-nouveauperiode van eind 19de eeuw.

Geoptimaliseerde proeverij

Met vier glazen uit de ‘Veloce’-lijn kan de proeverij beginnen. Het worden een sauvignon blanc (‘Little Beauty’ 2022 uit Nieuw-Zeeland), een chardonnay (‘Spier Private Collection’ 2020 uit Zuid-Afrika), een pinot noir (Mas Cavalis 2017 van Marimar Estate uit Californië) en een cabernet sauvignon (Hussonet gran reserva 2018 uit Haras de Pirque in Chili). In het sauvignonglas geeft het wit van dezelfde druivensoort een meer uitbundige neus dan in het parallel daaraan geteste chardonnayglas. De vergelijking is verrassend. De zuurgraad versterkt het fruit. De chardonnay komt in zijn glas ook meer tot uiting dan in het sauvignonglas waarin de aroma’s discreter en minder expressief zijn. We zetten de oefening voort met de pinot noir. Ook hij smaakt het best in het glas dat ervoor bedoeld is, terwijl in het cabernet-/merlotglas de neus opnieuw discreet is. Bij deze assemblage van cabernet en merlot (waarin de cabernet sauvignon overheerst) ten slotte, is de oefening ook overtuigend, vooral wanneer hij wordt geproefd parallel aan het sauvignonglas, dat volkomen ongeschikt is ervoor. Het resultaat is verbluffend. De verschillende glazen die voor deze druivensoorten zijn ontworpen, optimaliseren echt hun smaak, zowel in de neus als in de mond.

De ‘Superleggero’-lijn

Deze lijn werd bedacht om de 50ste verjaardag van de ‘Sommeliers’-lijn te vieren. Volgens de fabrikant slaagt men er met de technologie van vandaag in om machinaal de precisie van handwerk na te maken. Zeven glazen zijn bestemd voor optimaal gebruik voor de druivensoorten riesling, chardonnay, sauvignon blanc, champagne, syrah, bourgogne en bordeaux grand cru. Er is ook een glas bestemd voor gedistilleerde dranken.

De ‘Veloce’-lijn

Deze lijn, die geproduceerd wordt in een eigen fabriek in Weiden, in Duitsland, is ook gewijd aan wijnen van één druivensoort: riesling, chardonnay, sauvignon blanc, syrah. Maar ook andere identieke glazen bestudeerd voor pinot noir en nebbiolo (dezelfde), cabernet en merlot. De collectie wordt aangevuld met een glas voor rosé en champagne. En zelfs voor water.

Onder de algemene naam ‘Sommeliers Restaurant’ biedt Riedel nog andere lijnen aan, zoals ‘wine wings’, ‘performance’, ‘veritas’ en ‘extreme’, die allemaal bestemd zijn voor wijnen van één of twee druivensoorten, en zelfs voor wijnen van de ‘oude wereld’ en de ‘nieuwe wereld’ (syrah/shiraz, pinot noir). Een selectie van karaffen is ook beschikbaar in dezelfde geest van ‘één druivensoort’. Er bestaan karaffen voor merlot, syrah, cabernet en zelfs cabernet magnum.

En voor de bar?

Het Oostenrijkse bedrijf wijdt zijn knowhow ook aan de vervaardiging van glazen voor het geraffineerd proeven van gedistilleerde dranken en versterkte wijnen. Wat waarschijnlijk uniek is in de wereld. Er is een ‘bar’-lijn ontworpen voor het optimaal proeven van enkele grote sterke dranken: tequila, rum, cognac, single malt whisky en whisky. Er is er ook een voor port, een andere voor bier en nog andere voor cocktails (single old fashioned, double old fashioned, highball, fizz, sour…).

Een glas voor… Coca-Cola

Met de hulp van 18 frisdrankdeskundigen heeft de Oostenrijkse glasblazer ook een glas ontworpen voor het beroemde Amerikaanse merk. Het doet enigszins denken aan een bierglas, maar heeft een gebogen vorm die de rondingen van de historische glazen fles oproept. De prijs is uiteraard (veel) hoger dan die van een fles van de beroemde frisdrank…

‘Fatto a Mano’, een lijn met Venetiaanse inspiratie

Maximilian Riedel heeft gewerkt op het Venetiaanse eiland ­Murano, dat bekend staat om zijn kwaliteitsglaswerk en zijn traditie van gekleurde glazen. Dat bracht hem op het idee om glazen in die geest te creëren volgens die techniek. Ze hebben een slanke voet die gekleurd is. Een traditie die echter verbonden is met de machineblaastechniek. Een innovatie voor het team van Riedel, dat van de fabriek van Weiden in Beieren. Het smelten van het glas met gekleurde voet vindt plaats terwijl het kristal nog gesmolten is bij meer dan 1000 graden. Het kristal is loodvrij en vaatwasmachinebestendig. Er zijn ook karaffen gemaakt in dezelfde Venetiaanse geest. Een lijn die in twaalf kleuren (turkoois, blauw, opaalviolet, geel…) verkrijgbaar is voor vijf glazen bestemd voor de druivensoorten riesling, pinot noir, syrah, ­cabernet/merlot en ook een voor champagne.

[ Patrick Fiévez ]