Als specialist in gepersonaliseerde leren schorten is DelVache uitgegroeid tot een toonaangevende naam op het gebied van schorten, en dan zowel voor Horeca professionals die een schort nodig hebben dat perfect geschikt is voor hun activiteiten als voor fervente barbecue liefhebbers. Sinds 2023 zijn ze ook gespecialiseerd in placemats in alle vormen en formaten. “Eigenlijk zijn wij leerbewerkers die werken met hoogtechnologische apparatuur en vooral veel creativiteit, aldus Niko Mosselmans, één van de drie DelVache ‘musketiers’, naast Gunther Willems en Christophe Saeys. Ons motto luidt dan ook: onze leren schorten zijn voor het leven”.

Het in Tubeke gevestigde DelVache ontstond uit de gedeelde passies van drie onafscheidelijke vrienden, die van het maken van schorten hun bijberoep maakten.

“Tijdens een gezamenlijk etentje in restaurant Les Eléveurs in Halle ontstond het idee om leren schorten te maken, aldus Niko Mosselmans. We zijn alle drie barbecue fans, maar een bijpassend schort hadden we tot dan toe nog niet kunnen ontdekken.

Daarom besloten we elegante, duurzame en kwaliteitsvolle leren schorten te gaan maken. Een gat in de markt, want de meeste leren schorten worden gemaakt met leder van mindere kwaliteit. Veel van die schorten worden online verkocht, en vermits men op een foto moeilijk de kwaliteit van het leer kan evalueren… Eenmaal de klant zijn schort uitpakt, volgt dan ook vaak een desillusie.

Op basis van een aantal klassieke ontwerpen creëerden we enkele eigen modellen die we gedurende enkele maanden lieten uittesten door Andy De Brouwer van hotel-restaurant Les Eléveurs in Halle. Hieruit ontstonden dan onze standaardmodellen. Toen al hebben we ervoor gekozen om verstevigingen aan te brengen aan al onze schorten. Met dit concept alleen al zijn we reeds uniek in onze branche.”

Veel, zoniet alles, begint uiteraard met de kwaliteit van het leer. Maar hoe herken je ‘goed’ leer?

“Vele schorten worden gemaakt uit de minst goede kwaliteit van leer. Dit leer kan als karton aanvoelen, en door gebrek aan soepelheid kan het comfort en de beleving dan ook tegenvallen.”

DelVache gebruikt uitsluitend hoogwaardig leer, en dan bij voorkeur nerf en volnerfleer, alsook volnerflederen riemen die op een plantaardige manier gelooid zijn.

“Ons leer is voornamelijk afkomstig van gerenommeerde Italiaanse leerlooierijen, waarbij we kijken naar de verschillende certificaten van deze ondernemingen op het vlak van ecologie en afkomst van de dieren. Jaarlijks gaan we hiervoor naar de belangrijkste lederbeurs ter wereld in Milaan, waar alle belangrijkste leerlooierijen en de beste materialen aanwezig zijn. We selecteren op basis van verschillende criteria, zoals de dikte van het leer, de soepelheid, de vlekbestendigheid, de duurzaamheid en natuurlijk de esthetiek (kleuren en afwerking).”

Hoe gebeurt de versnijding van het leer?

“Er komen alvast geen traditionele snijtechnieken aan te pas, want het leer wordt in ons atelier in Tubeke gesneden met een XL lasersnijmachine, wat ons in staat stelt om maten en vormen gemakkelijk aan te passen aan de behoeften van de klant. Deze lasersnijmachine is zowel voor lage als hoge productievolumes geschikt, en stelt ons ook in staat om snelle aanpassingen door te voeren, zonder de bijkomende kosten die aan de conventionele snijtechnieken verbonden zijn. De lasertechnologie staat ook synoniem voor een ongeëvenaarde precisie, waardoor menselijke fouten tot een minimum beperkt worden.

Daarnaast bieden we ook hoge-definitie gravures aan. Elk logo, design en/of tekstbericht kan zorgvuldig in het leer gegraveerd worden, wat extra elegantie aan het geheel toevoegt. Verder zijn er ook tal van andere personalisaties mogelijk.

We blijven ook innoveren in nieuwe technieken, zoals bijvoorbeeld het combineren van gravures die daarna met de hand worden gekleurd, inclusief fosforescerende opties. Andere opties, zoals prints, borduurwerk of logo’s op metalen plaatjes zijn ook mogelijk”.

De assemblage van onze schorten gebeurt natuurlijk wel manueel, waarbij alle rivetten (en dat zijn er heelwat) nog met de hand geklopt worden.”

Wat zijn de leveringstijden?

“Gemiddeld kan je over een 2tal weken praten, al kan het wel wat langer duren als er bv. zakken moeten toegevoegd worden aan de schorten. De zakken worden tweemaal per maand op het schort gestikt door het APAC maatwerkbedrijf (https://apac-belgium.be/)”.

Waarmee moet je rekening houden bij het poetsen?

“Bij sommige vellen voegen we, op aanvraag, een extra anti-vlek laag toe, wat het poetsen natuurlijk wel wat makkelijker maakt. In de tweede afwerking die we aanbieden, gaat het vet iets sneller in het leer intrekken, en is het dus moeilijker verwijderbaar. Leer blijft een natuurlijk product, dus we kunnen nooit een 100% garantie geven dat er nooit een vlek kan ontstaan op het schort”.

DelVache is goed voor een jaarlijkse productie van een 6 à 700tal schorten, waarvan ook een deel geëxporteerd wordt naar Frankrijk.

“Het C’est du Belge! TV-programma van Gérald Watelet heeft ons een aanzienlijke bekendheid bezorgd in Wallonië, en daarnaast wensen we ook de Vlaamse markt meer te gaan bewerken en willen we ook de Duitse markt te betreden met onze producten. Zeer binnenkort zullen ook messenhouders en flessenhouders ons gamma aanvullen”, aldus nog Niko Mosselmans.

Ook matten, placemats en deskmats met DelAranda

DelVache biedt verschillende basismodellen van schorten aan, met name Classic en Pro. Classic heeft een nekriem en een rugriem. De verstelbare riemen kunnen in beide sleuven worden gestoken om ze te verbergen. Het Pro model is uitgerust met twee riemen die over de schouders lopen en zich kruisen op de rug. Een extra heupriem maakt het mogelijk om de schort naar eigen goeddunken aan te trekken.

De afwerkingen en leersoorten kunnen aanzienlijk verschillen. Om aan de diverse behoeften van het cliënteel te voldoen, werden er drie afzonderlijke reeksen leren schorten ontwikkeld. Alle gangbare maten en afmetingen zijn mogelijk op bestelling, net zoals schorten voor kinderen, small, XXL, extra lang enz. Je kan opteren voor een schort met zak, waarbij er ook een glazen fles van 25 cl. kan bijgeleverd worden, bv. om olijfolie bij te houden of om jezelf op tijd en stond op een drankje te trakteren.

In het schort kan je ook het DelVache-logo laten graveren via de laser, wat een kenmerkende touch toevoegt aan het geheel, naast een eventuele personalisering van het schort.

De kleuren van de schorten variëren afhankelijk van de geselecteerde reeks, en kunnen ook lichtjes variëren per leerpartij. Het is namelijk moeilijk om exact dezelfde kleur te verkrijgen tijdens het looien.

Hoewel hoogwaardig leer duurzaam is, heeft het uiteraard ook regelmatige verzorging nodig om zijn natuurlijke schoonheid te behouden. Daarom biedt DelVache twee essentiële en duurzame lederverzorgingsproducten aan onder de vorm van lederzeep en lederbalsem. Op deze manier blijven de lederwaren in optimale conditie.

Maar daar blijft het niet bij, want vorig jaar werd met DelAranda een tweede merk opgericht, met de focus op matten die gemaakt zijn van gerecycled leer.

“DelARanda is ontstaan door onze verworven kennis op het vlak van snijden, graveren en verwerken van leer, samen met ons groeiend netwerk binnen looierijen en alternatieve materialen, aldus Niko Mosselmans. De matten zijn gemakkelijk in onderhoud, elegant, duurzaam en eenvoudig te personaliseren. Wij vervaardigen placemats en deskmats in alle maten en vormen, zodat ze perfect kunnen aansluiten bij een restauranttafel”.

www.delvache.be

[ Danny Verheyden ]