In 1872 verliet het eerste schip van de Holland America Line de haven van Rotterdam met bestemming New York. Het was een zeilschip en er waren 70 passagiers aan boord, waarvan 60 emigranten naar de Nieuwe Wereld. Het schip deed er 15 dagen over. 150 jaar en miljoenen passagiers later varen de 11 moderne schepen van de onderneming naar de 7 continenten en is de Holland America Lijn een toonaangevende pionier op het gebied van cruises.

Cruises betekenen luxe en luxe betekent niet in het minst lekker eten. De Holland America Line vaart onder Nederlandse vlag en wie beter dan de Nederlandse driesterrenchef Jonnie Boer kan je dan ook vragen om mee aan het roer te staan van de restaurants aan boord van de Europese cruiseschepen.  Jonnie Boer controleert en traint op regelmatige basis het keukenpersoneel en bepaalt mee de menu’s en de bereidingswijze.

Daarmee is Jonnie Boer één van de zes wereldvermaarde chefs die samen de ‘Culinaire Raad’ van de Holland America Line vormen. Deze chefs tekenen voor de exclusieve gastronomische ervaring die je aan boord van een schip van de Holland America Line kan ervaren.

Zo kan je op een  aantal Europese schepen in het fine dining Pinnacle Grill restaurant tegen een supplement ‘Een avond in de Librije’ reserveren. Gerechten van Jonnie Boer worden dan geserveerd (chefs aan boord zijn getraind door Jonnie Boer), met een selectie bijpassende wijnen geselecteerd door Thérèse Boer. Ook bestek, borden en glazen hebben de De Librije signatuur.

Om het 150-jarig jubileum een feestelijk tintje te geven lanceerde Holland America Line een eigen ‘De Lijn’ gin, refererend naar de vroegere immigratiedienstverbinding tussen Rotterdam en New York. De gin is gemaakt met Hollandse en Amerikaanse botanicals en is aan boord te koop en te proeven in de verschillende bars.

Weten: vandaag genieten jaarlijks meer dan 5 miljoen passagiers op de 11 schepen van de Holland America Line van een cruise op zee, van Alaska tot Antarctica, van Kopenhagen tot Sidney.

www.hollandamerica.com

(TB)