Op 8 mei vond in hotelschool Ter Duinen in Koksijde de Intronisatie tot Orderlid van vijf personen, omwille hun verdienste binnen de gastronomie in de Westhoek en tot ver daarbuiten.

De dag begon met de dames van de Koninklijke Orde van de Paardenvisser die in traditioneel klederdracht het garnaalpellen demonstreerden aan de leerlingen van de Eerste Graad Horeca & Voeding. Intussen maakten leerlingen van het 7de jaar Wereldgastronomie met de gepelde garnalen enkele smaakvolle gerechtjes, met de tomaat-garnaal en de garnaalkroket als toppers.  

Onder leiding van voorzitter Marc Sirjacobs en Grootmeester en woordvoerder van de Koninklijke Orde van de Paardevisser René Decorte, begon daarna de plechtige intronisatie van vijf personen, namelijk Frans Saint-Germain, directeur van de school Peter Verbeken, chef en leerkracht Dries Cloet, chef en leerkracht Bart Denys en luitenant-kolonel vlieger Rea Vandenbroucke.

De Orde stelde daarna de tweede editie van het Belgische Kampioenschap Garnaalpellen die op zondag 25 juni zal plaatsnemen op het Fabiolaplein in Oostduikerke voor. Vorig jaar waren er 80 deelnemers, dit jaar worden er 100 garnaalpellers verwacht. In hetzelfde weekend is het ook Weekend van de Garnaal, dat gepaard gaat met de garnaalstoet.

Belgisch- en wereldkampioene Garnaalpellen Nadine Deetens woonachtig in Zwankendamme onderstreept het geheel. Om Nadine te verslaan moet je in 10 min meer dan 155 gram garnalen pellen. Succes!

Over de Orde

De KONINKLIJKE ORDE VAN DE PAARDEVISSER heeft als doel het promoten en in stand houden van het ambacht Garnaalvissen te paard, en het bevorderen van het plaatselijk toerisme en gastronomie.

Ieder jaar organiseren ze acties (bv. Verkoop garnaalsoep of vispaëlla) en de opbrengst gaat naar aankoop van materiaal voor de garnaalvissers. Dit jaar bv. kregen de garnaalvissers een speciale bretelbroek cadeau.