Al 60 jaar organiseert de Sommeliersgilde elk jaar de wedstrijd voor de Beste Sommelier van België: de finale van 2023 werd afgelopen zondag 12 november in Antwerpen gewonnen door Jeno Del Turco, sommelier van Le Chalet de la Forêt.

Deze editie werd gekenmerkt door de aanwezigheid van twee vrouwen op het podium in de finale, wat een gebeurtenis op zich was, want dat was al meer dan dertig jaar niet meer gebeurd, behalve in de ‘Junior’-wedstrijd. Maar uiteindelijk was het de derde finalist, Jeno Del Turco, die de titel in de wacht sleepte, voor Margaux Balemans (Sanglier des Ardennes in Durbuy) en Charlotte Crul (Cuines 33 in Knokke).

Na een korte periode in Assignan, in een van de restaurants van Castigno, werkte Jeno Del Turco bijna vier jaar in het restaurant La Différence in Kortrijk. Sinds juni 2022 werkt hij in Le Chalet de la Forêt in Brussel. We zullen binnenkort terugkomen op zijn carrière, kwestie van hem de tijd te geven om op adem te komen…

Zoals gewoonlijk legden de kandidaten om de beurt een reeks proeven af om, uiteraard, hun kennis van het serveren van wijn te testen, maar ook die van het proeven van Franse wijnen en digestieven. De veeleisendheid van sommige vragen, vooral de theoretische, kan verbazing wekken, maar deze worden voorbereid door andere sommeliers en beoordeeld door een jury van 15 of 20 mensen uit het vak. Maar, zoals voorzitter van de Gilde Kris Lismont zegt, ‘het is ook een gelegenheid om het beroep in de schijnwerpers te zetten en jonge kandidaten een duwtje in de rug te geven’.

Overdracht van de fakkel

Stéphane Dardenne, die ditmaal aanwezig was in de organisatie, was vorig jaar de Beste Sommelier van het jaar. We vroegen hem wat de titel het afgelopen jaar voor hem had betekend: ‘Allereerst,’ legt hij uit, ‘een grote persoonlijke trots, het gevoel dat je je doelen hebt bereikt waar je vele jaren in de horeca aan hebt gewijd. Op de lange termijn levert het een veel breder netwerk van kennissen en meer kansen op, en wij zijn erg gewild. Bovendien worden we uitgenodigd in uitstekende restaurants…’.

Vandaag heeft Stéphane zich tijdelijk (?) teruggetrokken uit de gastronomische restaurantwereld, maar hij verklaart dat hij nog steeds ‘enorm veel respect heeft voor alle teams die elke dag zo hard werken’.

(Marc Vanel)