Isabelle Arpin is een chef met een rijke, diverse, verrassende en unieke achtergrond. Zowel in België als in het buitenland, in Brussel of Wallonië, blijft ze enthousiast nieuwe en opwindende projecten opstarten!

We lichten een tipje van de sluier op over de actualiteit van deze stralende chef, een dynamisch lid van de ‘Mastercooks of Belgium’.

Soms de hemel in geprezen door bekroningen met Michelinsterren (Restaurants ‘Alexandre’, ‘Wy’), dan weer een parcours vol hindernissen. Toch lijkt Isabelle Arpin nooit op haar lauweren te rusten. Integendeel! Zo hebben crisissen , epidemieën en ernstige gezondheidsproblemen (een zware rugoperatie die haar deed nadenken over haar toekomst als chef), hun tol geëist in haar restaurant op de Louizalaan. Maar ze heeft zich opmerkelijk herpakt door haar ‘Bonne Etoile’ (samen met haar zakenpartner Dominika Herzig) verder uit te bouwen en nieuwe samenwerkingen aan te gaan.

Doorgeven, delen en anticiperen

“Ik was meteen gecharmeerd door dit pilootproject van de ­aquaponics stadsboerderij waar ik sinds deze zomer bij betrokken ben,” aldus Isabelle Arpin. “Met mijn keuken, het project alsook de proeven met andere gewassen (meloen, augurken, …) willen we laten zien wat allemaal mogelijk is in zo’n boerderij. Korte ketens, de kwaliteit van ter plaatse gekweekte of geteelde producten (groenten, fruit, kruiden, vis) en het nadenken over de toekomst van stedelijk voedsel zijn van het grootste belang. Het is hoog tijd om hierover na te denken en onze krachten en kennis te bundelen. Kennisoverdracht is een van onze gedeelde waarden waaraan ik altijd een gevoel van solidariteit heb toegevoegd.”

Mobiele keuken en project in het Château de Leignon

Verwacht niet dat deze chef stopt bij zo’n ‘korte’ keten! Alweer… integendeel! Naast haar nieuwe traiteurdienst ‘La Bonne Etoile’, ontstaan tijdens de Covid-crisis en waarvan producten voor bereidingen voornamelijk afkomstig zijn van BIGH en andere lokale leveranciers, heeft Isabelle Arpin haar ‘Tables Nomades’ gelanceerd. Hierdoor kookt ze zowel in België als in het buitenland voor particulieren of op unieke locaties. Daarnaast werkt de chef momenteel aan een nieuw project dat eind dit jaar van start gaat: de opening van een duurzaam restaurant in de Ardennen, l’Auberge du Château de Leignon.

“De eigenaar van het gebouw van mijn restaurant op de Louizalaan heeft de oude boerderij van Château de Leignon overgenomen,” legt Isabelle Arpin uit. “Hij stelde voor om daar een restaurant te openen, waar ik met veel enthousiasme op inging omdat we dezelfde waarden delen. Dit restaurant wordt eerder een eethuis dan een gastronomisch restaurant, maar wel met een duurzame en lokale aanpak. Mijn keuken zal daar gebaseerd zijn op de ecologische benadering van de locatie (waterhergebruik, natuurlijke inrichting, …) en op het gebruik van lokale producten (hoewel ik er ook die van BIGH zal gebruiken), de kruidentuin, de serres, de ter plaatse geproduceerde kaas, … Ik vind het ook erg opwindend om aan zo’n nieuw project te werken dat we kunnen delen met iedereen die, tegen het einde van de herfst met zijn prachtige lokale producten, ons met plezier in Wallonië zal komen bezoeken!”

Isabelle Arpin – La Bonne Etoile

Keymplein, 91 – 1170 Brussel (Watermaal-Bosvoorde)
T 0491 56 05 46      www.isabellearpin.com

[ Joëlle Rochette — foto’s: © Jan Bellen ]