Ingrediënten

  • 4 wijtingfilets (of andere Noordzee vis)
  • 4 aardappelen
  • 1/2 el paprikapuree
  • 2 el achiote (rode pasta van achiote-zaden)
  • 100 g geraspte parmezaan
  • 100 ml melk
  • 250 g boter
  • Zeste van appelsien
  • 1/2 rode kool
  • Sap van 4 appelsienen
  • 1 bussel lente-ui, fijngesneden
  • Kervel
  • Landcress
  • Peper en zout

Oregano-olie

  • 1 tak oregano
  • 1 bol look
  • Olijfolie

Citroentijmjus

  • 1 tak citroentijm
  • 100 ml chardonnay azijn
  • Boter
  • Water
  • Peper en zout

Bereiding

Pel voor de oregano-olie de look en leg deze in een kookpot gevuld met olijfolie. Voeg er de takken oregano aan toe en een eetlepel achiote en warm dit op om alle smaken te lossen. Mix al deze ingrediënten.

Smelt voor de citroentijmjus de boter samen met de citroentijm. Laat intrekken en werk af met chardonnayazijn, water en peper en zout.

Schil de aardappelen, kook gaar, stamp tot puree met wat melk, peper en zout en voeg de paprikapuree en de achiote toe. 

Kuis de filet. Snijd in mooie porties. Leg op de velkant op een ovenplaat, bestrooi met parmezaan en besprenkel met oregano-olie en appelsiensap en kruid met peper en zout. Zet in een voorverwarmde oven voor ongeveer 5 minuten op 180°.

Snijd de rode kool op de snijmachine in zeer fijne stukken. Breng deze op smaak met appelsiensap en peper.

Leg op het bord eerst de puree en daarop de vis. Dek af met rode kool en lente-ui. Werk af met citroentijmjus, landcress, kervel en zeste van appelsien.