Met het Young Horeca Talents Project zet Gault&Millau voortaan ook de Belgische hotelscholen in de kijker. Onlangs werden op de COOVI campus in Anderlecht verschillende inventieve en creatieve leerlingen gelauwerd. “De Gen Z is helemaal aanwezig in onze hotelscholen, en helemaal mee met de tijd”, aldus Marc Declerck, CEO van Gault&Millau en initiator van het project.
25 maart 2025 is een dag waar de hotelscholen in de Belux vol spanning naar uitkeken. Op die dag werd nl. de eerste Young Horeca Talents Day georganiseerd, en werden de winnaars van het Gault&Millau Young Horeca Talents Project bekend gemaakt. Negen van de beste hotelscholen en meer dan 50 leerlingen namen deel aan deze eerste editie.
Het is de eerste keer dat een soortgelijk initiatief werd genomen, waarbij leerlingen via verschillende opdrachten dienden na te denken over hun opleiding en de toekomst (de Aspiration Challenge), over nieuwe horecaconcepten toepasbaar in eigen school (de Innovation Challenge, die samen gejureerd werd met de Aspiration Challenge), en in derde instantie over creatieve menukaarten rond de belangrijkste topics uit de gastronomie (de Creativity Award).
De juryleden Laurence Rigolet-Wynants (Comme Chez Soi), Inge Boury-Waeles (Restaurant Boury ), Glenn Verhasselt (Gault&Millau Chef van het Jaar 2025, Sir Kwinten), Bartel Dewulf (Zenses Catering) en Pieter Lonneville (VIVES Hogeschool) fileerden samen met projectverantwoordelijken Willem Asaert en Ilse Delaere meer dan 30 dossiers.
“Het initiatief is meer dan een wedstrijd, en de 50 deelnemers die een geldig dossier hebben ingediend, krijgen dan ook allen een getuigschrift, hopelijk als een bijkomende aanzet tot een mooie verdere loopbaan in de horeca. Met ons initiatief willen we de hotelscholen dan ook een zetje in de rug geven”, aldus nog Marc Declerck.
De hotelschool die zich het best kon profileren is het PIVA uit Antwerpen, dat twee eerste prijzen kon wegkapen.
© Gault&Millau Belgium
De resultaten:
Aspiration & Innovation Challenge 2025
- Eerste prijs: PIVA Hotelschool, Antwerpen (Emme en Daan)
- Tweede prijs, ex aequo: Hotelschool Gent (Azra en Sven) en Hotelschool Ter Duinen, Koksijde (Femke)
- Derde prijs, ex aequo: Sint Jozef, Geel (Fabian en Rhüne), Institut Émile Gryzon, Anderlecht (Andriana, Isaac, Joshua en Teofil) EHTL Luxembourg (Marie, Alicia, Alisa, Adriana)
Creativity Challenge 2025
- Eerste prijs, ex aequo: PIVA Hotelschool, Antwerpen (Geike) en PIVA Hotelschool , Antwerpen (Fatma)
- Tweede prijs: Hotelschool Turnhout (Elias)
- Derde prijs, ex aequo: Sint Jozef, Geel (Fabian), Institut Émile Gryzon, Anderlecht (Daniel)
- Vierde prijs: Hotelschool Spermalie Brugge (Julie)
- Prijs originaliteit: EHTL, Luxembourg (Leo)
- Prijs voor het grootste deelnemende team: Hotelschool Spermalie Brugge
Ontdek via deze link het digitale magazine dat alle projecten bespreekt.
Voor meer info, surf naar younghorecatalents.gaultmillau.be
(dv)