Het aanbieden van een ‘goede koffie’ is van het grootste belang in de horecasector. Dit mag niet onderschat worden, want de aficionados zijn erg gehecht aan de kwaliteit, de smaak, de textuur, het schuim, de kleur, en zelfs aan de “instagrammabiliteit” en de fotogenieke kwaliteiten ervan op de netwerken.

De keuze van het water is van cruciaal belang, niet alleen voor de smaak, maar ook om de ontwikkeling van kalkaanslag of de corrosie van onderdelen van uw machine te vertragen. 

Een essentiële voedingsstof 

Het is belangrijk te onthouden dat water het grootste bestanddeel is van het menselijk lichaam en daar om dus levensnoodzakelijk.

Een mens kan 45 tot 65 dagen overleven zonder te eten, maar slechts 9 tot 10 dagen zonder te drinken.

Het volume water in het menselijk lichaam vermindert met de leeftijd (Foetus: 94%- Volwassene: 60%- Oudere: 50%).

Zo bestaat het lichaam van een volwassene van 70 kg uit ongeveer 42 liter water.

Zelfs ‘zonder dorst’ moet je drinken

« Het lichaam beschikt over goed ontwikkelde mechanismen om zowel het volume als de concentratie van het water in het lichaam te behouden, verklaart Bart De Moor, nierspecialist in het Ziekenhuis Virga Jesse in Hasselt. Dit doet het vooral door het urineverlies aan te passen en het dorstgevoel te starten. Maar de signalen van het lichaam volstaan niet om een optimale hydratatie in stand te houden. Men schat dat een waterverlies dat overeenkomt met 1 tot 2% van het lichaamsgewicht al leidt tot een vermindering van de mentale prestaties, een vermindering van de cognitieve functies, vermoeidheid en hoofdpijn. Vanaf 3% is er een duidelijke afname van de lichaamskracht.

Het dorstgevoel is een mechanisme waarmee ons lichaam waarschuwt dat het in een staat van uitdroging is. Daarom wacht men best niet om te drinken tot men dorst heeft.

Mannen zouden dus ongeveer 2 L per dag moeten drinken en vrouwen 1,6 L ».

Reden genoeg om uw klanten ervan te overtuigen altijd een fles water aan tafel te bestellen!

En welk water? De keuze hangt af van ieders smaak.

Roland Vanden Abbeele is een van de weinige watersommeliers in België:

“Water moet op kamertemperatuur worden geserveerd en niet gekoeld, want als het te koud wordt geserveerd, verliest het zijn smaak.

Bruiswater of plat water? Dat is een kwestie van smaak. Over het algemeen heeft koolzuur de neiging de smaak van water te verhullen, dus als u er echt van wilt genieten, is het beter om plat water te drinken.

Bruiswater heeft dan weer een hogere zuurgraad die de spijsvertering bevordert, daarom wordt het vaak geserveerd als aperitief of aan het eind van een goede maaltijd.”

Consumenten kunnen kiezen uit verschillende natuurlijke mineraalwaters. Ieder natuurlijk mineraalwater heeft haar eigen typische samenstelling en dus haar typische smaak, afhankelijk van de samenstelling van de ondergrond

Natuurlijk mineraalwater 

Van al het bestaande water, bezit natuurlijk mineraalwater bijzondere eigenschappen – namelijk een ondergrondse en zuivere oorsprong en een stabiele samenstelling in de tijd. Natuurlijk mineraalwater zijn de enige waters die aanspraak mogen maken op gunstige gezondheidseffecten

Enkel dit water mag gebruik maken van bepaalde gezondheidsclaims. Vervolgens, in functie van de mineralen in het water, kan het een bijkomend nutritioneel belang hebben: zo is calciumrijk water (minimum 150 mg calcium per liter) bijzonder nuttig indien de calciuminname via voeding niet voldoende is.

Natuurlijk mineraalwater kan ook rijk zijn aan magnesium (minimum 50 mg per liter), een ander mineraal waaraan we vaak een tekort hebben in onze voeding. 

Bronwater

Bronwater komt, zoals natuurlijk mineraalwater, van een ondergrondse bron en is van nature drinkbaar. Dit water ondergaat eveneens geen behandeling en moet ook gebotteld worden aan de bron. In tegenstelling tot natuurlijk mineraalwater, vertoont de samenstelling van bronwater niet dezelfde graad van stabiliteit, maar kan het daarentegen variëren, evenwel binnen bepaalde grenzen. Bronwater moet voldoen aan de normen voor water “bestemd voor menselijke consumptie”

Kraanwater

Kraanwater dat bij de gebruikers terecht komt via een leidingnetwerk, komt van een mengeling van oppervlaktewater en ondergronds water. Wat de oorsprong ook is, het water moet chemisch behandeld worden om het geschikt te maken voor consumptie. Om te garanderen dat het water drinkbaar is als het uit de leidingen komt, wordt er bovendien chloor aan toegevoegd.

Tekst: PVW