De kunst van het succes

Bovenaan ons adresboekje van inspirerende persoonlijkheden staat Jean Galler. Een sleutelfiguur in ons culinaire landschap, kleurrijk en sympathiek, een ambachtsman boordevol talent en een man die nooit opgeeft bij tegenslag. Een gesprek met een echt inspirerende landgenoot!

Een emblematische chocoladefabriek, een gulle wijngaard en een ambachtelijke bakkerij

Hoewel hij op 21-jarige leeftijd al naam maakte met zijn gelijknamige pralines, staat Jean Galler vandaag niet meer aan het roer van de emblematische chocoladefabriek, waarvan hij in 2017 zijn laatste aandelen heeft verkocht. Daarna volgde een pijnlijke episode in de carrière van de chocolatier, die moedig het hoofd bood aan de tegenslag die werd opgelegd door zijn overnemers/opvolgers. Maar dat is nu allemaal verleden tijd. Een verleden dat Jean snel te boven is gekomen door op briljante wijze zijn activiteit als wijnbouwer voort te zetten (waarmee hij in 2009 begon) en vervolgens in 2018 de bakkerij ‘Chez Blanche’ op te richten. En weer is voor deze twee briljante projecten het succes op de afspraak.

Jean Galler, voor u is het vandaag in zekere zin ‘zonneschijn na de regen’. Hoe bent u erin geslaagd om er weer bovenop te komen na de verkoop van de chocoladefabriek Galler?

Op 21-jarige leeftijd richtte ik samen met mijn vader de chocoladefabriek Galler op en ontwikkelde deze gedurende vele jaren voordat ik mijn laatste aandelen verkocht. Maar de dingen zijn niet goed gegaan. Ik wilde er snel weer bovenop komen en een nieuwe professionele activiteit opstarten. Mijn eerste prioriteit was het voortzetten en ontwikkelen van mijn wijngaard ‘Septem Triones’. Het moet gezegd worden dat het vak van wijnbouwer ook het mijne is geworden na 20 jaar cursussen oenologie, ontmoetingen en uitwisselingen met tal van specialisten. De ligging van de wijngaard en het klimaat van de Luikse regio, dat overeenkomt met dat van Bourgogne een eeuw geleden, hebben geholpen. Daarna heb ik natuurlijk mijn eerste beroep weer opgepakt door vijf jaar geleden de ambachtelijke bakkerij-patisserie-chocolaterie ‘Chez Blanche’ op te richten. Ik ben enthousiast over al deze projecten en ze stellen me in staat mijn menselijke en professionele waarden op de voorgrond te plaatsen. Misschien is dat een van de sleutels tot succes!

Uw waarden zijn empathie en menselijkheid, respect voor alles en iedereen. Hoe brengt u dat in verband met uw vak?

Net als bij Septem Triones biedt Chez Blanche ecologisch verantwoorde producten, ambachtelijk werk, lokale producten en een nieuwe generatie medewerkers. Zo zijn we met de tijd, met de huidige smaken en trends en met onze verantwoordelijkheden voor het milieu mee. In de wijngaard werken we biodynamisch, streven we niet naar grote hoeveelheden en proberen we de natuur, het ritme van de maan en de lokale biodiversiteit te respecteren. Voor Chez Blanche stel ik graag mijn vertrouwen in de jeugd, in degenen die de toekomst voor zich hebben en die dezelfde motivaties hebben als ik toen ik begon en nu nog steeds heb. Mijn atelierchef in de bakkerij, Daniel Arcadipane, is al bij me sinds het begin van Chez Blanche en hij heeft een gedrevenheid en dynamiek die een plezier zijn om te zien en te delen. We praten veel met elkaar en hij vertegenwoordigt de volgende generatie waarop we moeten vertrouwen om de toekomst van dit complexe, maar toch zo prachtige beroep veilig te stellen.

U bent een inspirerende persoon, maar wie of wat inspireert u?

Ik ben een selfmade man, maar ik doe niet alles alleen. Delen en liefde voor de mensen zijn mijn diepste drijfveren. Mijn vrouw Yvette is een waardevolle bondgenote/medewerkster voor mij. Ze heeft altijd aan mijn zijde gestaan en ook zij is een inspiratie voor me. Mijn medewerkers zijn prachtige mensen, mensen die mijn professionele en menselijke waarden delen. Ik word ook geïnspireerd door Steve Jobs, die veel dingen ingrijpend heeft veranderd op een onconventionele manier. Ik waardeer ook het werk van Alain Coumont (Pain quotidien). Ook hij heeft een revolutie teweeggebracht in ons (dagelijks!) brood door terug te gaan naar de wortels van de ambachtelijke bakkerij, naar echt brood zoals onze voorouders het vroeger maakten. Ik denk daarbij aan mijn grootvader, die al in 1930 een bakkerij had.

In feite nemen mijn waarden de vorm aan van respect voor de traditie en de knowhow van onze voorgangers, de eenvoud van kwaliteitsproducten, onberispelijke service aan de klanten, menselijkheid en de mensen met wie we werken, het milieu en de planeet, de seizoenen, ambachtelijke productie in korte circuits. Dit alles kan worden samengevat in vijf woorden die ik overal mee naartoe neem, zowel in mijn professionele activiteiten als in mijn privéleven!

Vignoble Septem Triones

Rue des Anglais 30c – 4051 Vaux-sous-Chèvremont (Chaudfontaine) – www.septem-triones.com

Boulangerie Chez Blanche

Rue Jean Gruslin 19 – 4460 Grâce-Hollogne – T 04 253 04 40 – www.chezblanche.net

[ Joëlle Rochette ]