Met zijn creatie ‘Comme une ruche’ (of ‘Zoals een bijenkorf’) sleepte José Romero van Pepe’s Glacier uit Brussel de titel van beste ijsbereider 2025 van België in de wacht. Hij haalde het van 24 andere kandidaten tijdens de Belgium Gelato Festival Challenge, georganiseerd door Carpigiani Ambachtelijk Benelux en Ranson. 

In de faciliteiten van Carpigiani Ambachtelijk Benelux in Pulderbos kregen de 25 kandidaten een half uur de tijd om de smaak van hun ijsbereiding te creëren, te draaien en nadien voor te stellen. Jose Romero opteerde met zijn ‘Comme une ruche’ voor een bijenwasgelato met een amandel- en pollennougatine, afgewerkt met een coulis van yuzu.  

“Ik streefde naar een combinatie van een aantal originele smaken, waarbij de yuzu coulis elegantie en finesse aan het recept toevoegde, aldus de uit Ecuador afkomstige ijsbereider, die vorig jaar ook al op een derde plaats van deze wedstrijd eindigde. Ik denk dat de harmonie van de aroma’s en de opeenvolging van smaken de doorslag hebben gegeven tijdens de quotering door de jury”. 

José Romero volgde een opleiding tot chocolatier aan de EFP school (Centre de formation de métiers en alternance) in de Stallestraat in Ukkel. 

“Daarna vertrok ik naar Italië om nieuwe trends te ontdekken, zo stelt hij. Ik haal ook veel inspiratie uit het maken van gebak en chocolade”.  

Wat is uw filosofie als ijsbereider? 

“Het doorbreken van de monotonie is essentieel. Je moet voortdurend buiten je comfortzone treden om nieuwe geuren en smaken te ontdekken”. 

Samen met Jasper Braeckman uit Beervelde, die scoorde met pasta pesto ijs met brandnetel, en Peter Roman uit Pecq, die opteerde voor gerookt ijs, mag José Romero de Belgische kleuren verdedigen op het aanstaande EK dat in oktober doorgaat op de hoofdzetel van Carpigiani in Bologna. 

José Romero, die de vorige en eveneens uit Brussel afkomstige Christian Wu (Gelateria Giotto) opvolgt als winnaar van de Belgium Gelato Festival Challenge, runt anno 2025 drie Pepe’s Glacier zaken in Sint-Lambrechts-Woluwe en Etterbeek, en heeft ook een aantal aanvragen tot franchising lopen.  

De top 4 van het Belgisch Kampioenschap Ijsbereiden 2025 

  1. José Romero, Pepe’s Glacier (Brussel): ‘Comme une Rushe’ = een bijenwas gelato met een amandel- en pollennougatine, afgewerkt met een couli van yuzu 
  2. Jasper Braekman, De Petrushoeve (Beervelde): ‘Pasta pesto van brandnetel’ = gelato van brandnetelpesto, geserveerd met geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas 
  3. Peter Roman, Atelier Du Trieu (Pecq): ‘Gelato Affumicato’ = gerookte fior di latte gelato met een vleugje gerookt Himalayazout en citroensap

© Carpigiani Ambachtelijk Benelux

De extra wild card voor de Gelato Festival World Masters (José Romero had dit ticket al, gezien hij vorig jaar brons pakte) gaat naar Gert Verschilde van ‘t Zoet Gemoed (Zomergem), en dit voor zijn ‘Witloof, pas de bleu en Doyenné Rouge’ = gelato van blauwe kaas, peer en witloof. 

Voor meer info, surf naar www.pepes.be, www.carpigianibenelux.com en www.ranson.be

(dv)