Terwijl we in 2021 nog het meest bezorgd waren over de gezondheidsaspecten van voeding staat dit jaar de planeet met stip op één bij de consumenten. In heel de wereld worden de gevolgen van de opwarming van de aarde akelig zichtbaar. Consumenten maken daarom vaker duurzamere keuzes in hun dagelijkse leven en zoeken naar voedingsproducten die in deze levensstijl passen. Hierdoor is biodiversiteit in de landbouw, en dus ook productdiversiteit op het bord, een belangrijk gegeven.

Flanders’ FOOD wint de Institution Award 2022 van Gault&Millau

Op 16 mei 2022 organiseerde Gault&Millau de uitreiking van de ‘Culinary Innovators’ awards. Binnen verschillende categorieën bekronen ze hiermee de meest innovatieve producten, ideeën en initiatieven in de culinaire sector. We voelen ons dan ook bijzonder vereerd dat Flanders’ FOOD voor het recent afgelopen project CropExplore de Institution Award 2022 mee naar huis heeft kunnen nemen! In dit project, gesteund door VLAIO en in samenwerking met ILVO, KU Leuven, Universiteit Gent, Foodlab Proef! en Boerenbond, hebben we van een groot aantal plantaardige grondstoffen de nutritionele en functionele eigenschappen maar ook de toepassingsmogelijkheden in kaart gebracht. Het resultaat is een handig te gebruiken online tool, waarmee we willen blijven inspireren en stimuleren om meer of andere plantaardige grondstoffen te gaan gebruiken.

Nieuwe producten en nieuwe smaken verwerken in je gerechten?

Het is toch een leuke uitdaging! In het InnoChef-traject leren we je met smaken over heel de wereld koken en creatief omgaan met specerijen maar ook koken met vegetarische producten. In de inspiratiesessie gaan we nog een stapje verder in het gebruik van minder bekende ingrediënten. Zo zullen we dieper ingaan op creatief gebruik van zeewieren en materialen dat je gewoon kan plukken.

Ter inspiratie willen we je graag enkele weetjes geven over enkele bijzondere ingrediënten.

Wil je eens een anderepasta’ aanbieden? Heb je al gedacht om pasta te maken van wortels of courgette? Wat nog lekkerder is en zeker ook een bepaalde charme heeft is een spaghettipompoen. Eens gegaard in de oven kan je van deze pompoen het draderig vruchtvlees lostrekken dat er net uitziet als spaghetti.

Wil je je slaatje net een andere draai geven? Gebruik dan misschien een alternatief voor komkommer zoals een citroenkomkommer of muismeloen. Of een groene tijgertomaat die iets zoeter is. Of heb je al gehoord van de Chioggia biet, die een mooi ringenpatroon heeft? Want ja het oog wilt ook wat!

Wat groeit op de weg kan ook heel lekker zijn en een twist geven aan je gerecht. Bovendien is het ook goedkoop. Heb je bijvoorbeeld al gehoord van de brandnetelsoep? Het opwarmen van de jonge bladeren zorgt ervoor dat er geen prikkende werking meer is. Naast de brandnetel groeit er vaak ook de grote weegbree. Beiden zijn een goed alternatief voor spinazie of voor thee. Grote weegbree kan je ook gebruiken in een salade (uitgezonderd de wortels die giftig zijn).

Voor in je slaatje kan je ook paardenbloem (de gele bloem en jonge bladen), madeliefjes (jonge bladen en bloemen), viooltjes (bloemen) en dovennetel (jonge bladeren en bloemen).

Als onkruid is zevenblad bijna niet uit te roeien. Het is rijk aan vitamine C en rijk aan mineralen. Hierdoor is het interessant de bladeren en bloemen te gebruiken als bladgroente voor in je slaatjes.

Mag het een ontdekking zijn in je fruitdesserts? Dan is pepino of meloenpeer misschien iets voor jou. Dit zeer sappig vruchtvlees heeft zowel de smaak van peer als van meloen. Een smaakcombinatie van citroen en banaan kan je dan weer terugvinden in de stekelaugurk. Een leuke verschijning op het bord is ook de ananasaardbei. Deze heeft een friszure smaak die lijkt op die van ananas. Of een bosaardbei, die veel kleiner is dan een gewone aardbei, maar heel intens van smaak en lekker zoet.

Uit een consumentenonderzoek blijkt dat zeewier niet zo aantrekkelijk klinkt en je beter spreekt over zeesla of gevleugelde kelp. Zeekraal zijn vlezige stengeltjes met een frisse, zilte maar toch nootachtige smaak. Te gebruiken rauw of gestoomd, vergelijkbaar met andere groene groenten. Lamsoor is wat taaier maar kan op dezelfde manieren worden klaargemaakt als zeekraal. Zeekraal en lamsoor zijn typisch West-Europese groenten die groeien in de schorren en slikken aan de kust. Vroeger alom gegeten, maar doordat ze steeds zeldzamer zijn geworden, worden ze tegenwoordig gekweekt als delicatesse.

Heb je zin in meer inspiratie? Of om bij te leren? Kijk dan zeker op deze website: