Manon Schenck is de beste vrouwelijke chef van het jaar 2023. Eerder dit jaar ontving ze met haar restaurant La Table de Manon al een eerste Michelinster.

Lady Chef of the year is een prijs voor excellentie, innovatie, en leiderschap van een vrouwelijke chef in de Belgische culinaire scene. Aandacht voor vrouwen in het koksberoep is verre van overbodig. De doorsnee Belg kan wel wat bekende mannelijke chefs opnoemen, maar nauwelijks vrouwelijke. De organisatie wil ze via deze wedstrijd in de kijker zetten en zo ook jonge toekomstige chefs inspireren en motiveren.

Een jury van 50 onafhankelijke culinaire experts, de Lady Chef Academy, stelde een lijst van 15 chefs samen. Deze experts herleidden de groep dan tot 5 genomineerden.

Lady Chef Academy

De Lady Chef Academy bestaat uit chefs, voormalige Lady Chefs, journalisten, recensenten en foodie autoriteiten. Femke Vandevelde, culinair journaliste en auteur, is de voorzitster van de jury. Samen met 4 andere prominente leden vormt zij de ‘head of the academy’:

  • Arabelle Meirlaen, chef van restaurant Arabelle Meirlaen* en voormalig Lady Chef
  • Filip Claeys, chef van De Jonkman**
  • Laura Centrella, culinair recensente
  • Willem Asaert, culinair recensent en auteur

De vijf genomineerden

De vijf genomineerden kwamen uit alle kanten van het land. Twee uit Vlaanderen, twee uit Wallonië en één uit Brussel.

  • Marie Trignon, La Roseraie (Modave)
  • Elien Verhulst, Vlass (Middelkerke)
  • Victor Avonds, Victor (Antwerpen)
  • Manon Schenck, La Table de Manon (Durbuy)
  • Alice Pollet, Brut, Elsene

Die vijf genomineerden bereidden eind augustus in hotelschool Spermalie in Brugge onder het oog van de jury twee gerechten. De kandidates kregen hiervoor anderhalf uur de tijd. De chefs wisten dat er een gerecht met lamszadel tussen zat, maar ze kregen ook een ‘mysterie box’ met Noordzeevis, waar ze ter plaatse een gerecht voor moesten verzinnen.

Manon Schenck overtuigde de Lady Chef Academy met haar finesse, know-how en creativiteit. Juryvoorzitster Femke Vandevelde legt uit. “Hoe creatief Manon ook is in haar rijkelijke garnituren, altijd houdt ze haar klassieke basis onder controle met beheerste cuissons en diepgaande sauzen. Zelfs tijdens een gerecht met Noordzeevis dat ze on the spot moest verzinnen slaagde ze erin om – ogenschijnlijk makkelijk – een uitzonderlijk niveau te halen. Traag gegaarde maar sappige schelvis tilde ze fris op dankzij internationale smaakmakers zoals met ponzu gelakte koolrabi en een krachtige fumet op basis van gember en citroengras.”

Schenck groeide op in de Elzas, deed ook werkervaringen op in gerenommeerde keukens in Bretagne en de liefde bracht haar uiteindelijk naar Durbuy, waar ze dus haar restaurant La Table de Manon runt. “Ik ben superfier op deze overwinning, het is een hele eer om de Lady Chef familie te vervoegen en in het rijtje van vorige winnaressen te staan”, vertelt Manon. Schenck zoekt steeds een Belgische toets in haar gerechten “België, mijn ‘adoptieland’, is zo rijk aan prachtige producten”.

Publieksprijs voor Marie Trignon

De Lady Chef Public Prize 2023 gaat naar Marie Trignon van La Roseraie in Modave. Met 28 procent van de stemmen was ze de duidelijke favoriet van het publiek. Zes jaar geleden nam zij het restaurant van haar vader over. “Dat was een hele uitdaging, want ik was vertaler-tolk van opleiding en woonde toen in Engeland met mijn gezin.” Haar passie voor koken en gastronomie gaven de doorslag. Door de steun van haar familie, intensieve opleidingen en samenwerkingen met gerenommeerde chefs, slaagde Marie erin een nieuw hoofdstuk te breien aan La Roseraie. In haar keuken vind je Franse invloeden en seizoensgebonden gerechten.

Brugs getinte editie

Deze editie van Lady Chef of the year was opvallend Brugs getint. De ‘cook-off challenge’ vond plaats in de gerenommeerde Brugse hotelschool Spermalie en De Karmeliet, het Brugse pand waar chef Geert Van Hecke decennialang een driesterrenrestaurant runde, was het decor voor de uitreiking. Studenten van de opleiding Culinary Arts, een studierichting aangeboden door de Brugse hogeschool VIVES in samenwerking met hotelschool Ter Duinen, verzorgen de bediening tijdens het slotevent.

Flavourite Bruges was dan ook partner van Lady Chef of the year. Onder deze noemer bundelen onderwijs, ondernemers, foodies en restaurateurs de krachten voor een lokale én duurzame gastronomie. Flavourite Bruges wil Brugge nog steviger op de kaart zetten als gastronomische topbestemming en organiseert of ondersteunt daartoe jaarlijks een aantal culinaire wedstrijden en evenementen.

www.ladychefoftheyear.com

(RDV)