Onlangs openden officieel de deuren van Gastrovida, de nieuwe centrale keuken van de Limburgse zorgorganisatie Covida vzw. Er is niet alleen een nieuwe naam (Gastrovida), maar de locatie van de keuken verhuisde ook van As naar Maaseik. Met een investering van 2,5 miljoen€ en een veel grotere accommodatie mikt de grootkeuken in de toekomst op bijna dubbel zoveel maaltijden.

Bij Gastrovida, de nieuwe centrale keuken van Covida in Maaseik, staat een team van 15 enthousiaste medewerkers dagelijks paraat om maaltijden op maat te realiseren voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking.

Gastrovida kreeg naast de nieuwe naam ook een nieuwe locatie in Maaseik, zijnde de Koning Albertlaan 37-39, op de voormalige site van Lidl, nadat ze tijdelijk was ondergebracht in Niel-bij-As.

Naast de zorg voor gezonde en lekkere maaltijden besteedt Gastrovida ook aandacht aan duurzaamheid, met name door voedselverspilling tegen te gaan, plastic-verpakkingen tot een minimum te beperken en meer plantaardige eiwitten in het menu te integreren.

De kwaliteit van de warme maaltijden en het beleid inzake voedingszorg worden mee opgevolgd door een voedingsteam, bestaande uit vertegenwoordigers van de zes Covida-units van zowel de gebruikers als de medewerkers (keukenmedewerkers en logopedisten).

“Het keukenteam bereidt kwalitatieve maaltijden op maat voor een 750tal klanten, maar in de toekomst zijn dagelijks 1.200 maaltijden mogelijk, waarvan een deel voor externe partners, aldus Ann Willen, algemeen directeur Covida vzw. Er zal een gefaseerde samenwerking komen met o.a. Sint-Vincentius (Maaseik-Kinrooi) om een verdere groei te realiseren. Zo denken we eraan om tijdsgebonden maaltijden aan te bieden aan mensen in armoede via Sint-Vincentius. Een andere mogelijke piste is dat de overschotten van warenhuizen die Sint-Vincentius geregeld ontvangt, in onze keuken verwerkt worden tot maaltijden die op hun beurt weer terug kunnen naar hun klanten.”

In de nieuwe, warme keuken zijn er 3 kantelbare ketels die verwarmen én koelen, naast 3 shockkoelers en 3 combi-ovens. In de portioneerruimte is er geïnvesteerd in een nieuw volautomatische sealmachine waarmee tot 20 menuschalen per minuut geseald worden, tegenover 6 met de oude infrastructuur. De nieuwe koelwagen is groter dan de vorige. Dit maakt alles makkelijker, want de 6 zorgunits (verspreid over een groot gebied in Limburg) kunnen worden bevoorraad in één enkele rondrit, waardoor men kan overstappen van 4 naar 3 leverdagen.

Gastrovida ging ook een samenwerking aan met Quality Guard, een organisatie die het bedrijf zal helpen in alles wat met voedselveiligheid, ongediertebestrijding en planning te maken heeft. 

Covida telt zo’n 895 medewerkers, 1.460 klanten en ruim 400 onmisbare vrijwilligers.

Voor meer info, surf naar www.covida.be

(dv)