Sinds kort ook verdeeld in België

Dit is een fijne brandewijn (zoals Brandy, Cognac en Armagnac) die vooral bekend is in Peru en Chili. Chili is de grootste producent ter wereld. Wie is de uitvinder? Beide landen claimen het. Maar de geschiedenis neigt eerder naar Peru, waar de havenstad Pisco ligt. Maar niets is echt zeker. Wel zeker is dat het de Spaanse kolonisten waren die wijnstokken plantten in deze twee landen. Wijnstokken die waarschijnlijk werden overgebracht van de Canarische Eilanden. De variëteiten? Vooral Muscatel, Muscat à petits grains, Muscat d’Alexandrie en andere.

Maar Peru en Chili hebben niet het monopolie op de productie van Pisco. Ook in Bolivia is deze brandewijn bekend en beroemd, en is het zelfs een nationale likeur geworden. Hij wordt ook gemaakt van de muskaatdruif, voornamelijk de variëteit Muscat d’Alexandrie, die zeer geconcentreerd is in suiker en de naam Singani draagt. De wijnstok werd hier ook geïmporteerd door de Spaanse kolonisten, die hem aanplantten op hoogtes tot 2.600 meter in de hoge valleien van het land. In combinatie met het klimaat levert dit druiven op die beter geschikt zijn voor distillatie. In mei 1992 werd Singani een gecontroleerde oorsprongsbenaming, met een duidelijk afgebakend productiegebied van 6000 producenten. Er worden drie kwaliteiten geproduceerd: kleurcode blauw is de goedkoopste; kleurcode rood staat voor ‘gemiddelde’ kwaliteit en de kleur zwart voor superieure kwaliteit.

Cocktails op basis van Singani

Puur gedronken brengt deze Boliviaanse pisco zeer fruitige noten tot uitdrukking die kenmerkend zijn voor de muskaatdruif. Hij bevat 40% alcohol. Maar Singani wordt ook en vooral gedronken in cocktails. En de emblematische cocktail van het land heet ‘Chuflay’. Voor elke 7 centiliter Singani wordt 20 cl ginger ale toegevoegd. Het wordt geserveerd met ijs en een schijfje limoen. Net als in Chili kun je ook een ‘sour’ maken. Dit is het recept van de IBA (International Bartenders Association): 6cl Pisco, 2cl siroop (rietsuiker), 3cl limoensap, en eiwit. De ingrediënten worden in een shaker gedaan met ijs. Goed schudden en in een cocktailglas schenken. Het eiwit zal een schuim creëren aan het oppervlak van het glas. Vervolgens kun je een paar druppels angostura bitter toevoegen. In Bolivia is er ook de ‘poncho negro’ (Pisco en cola) en de ‘yungueñito’ (ook wel ‘yungueño’ genoemd), gemaakt van Singani (5cl), sinaasappelsap (10cl) en poedersuiker (bruine suiker in sommige recepten). Het wordt bereid in een shaker met ijsblokjes. 

Singani wordt geïmporteerd door Iskay Food, dat gespecialiseerd is in producten uit de Andes en Zuid-Amerikaanse wijnen. Tel: 0493.92.34.37

(PF)