Ons Belgisch Witblauw

Rood, mals en lekker vlees van superieure kwaliteit dat de vrucht is van de knowhow van onze Belgische veehouders.

Bleu Vallon

Bleu Vallon is een label voor producten van als Belgisch witblauw gecertificeerd rundvlees die voldoen aan strenge specificaties. De waarden zijn:

LOKAAL

Authentieke familiale landbouw. Doel? Een lokaal product, inclusief het voer voor onze dieren.

KWALITEIT

Dieren die met passie zijn grootgebracht. Transparantie en traceerbaarheid van de vruchten van ons werk.

RESPECT

Voor de consumenten hun gezondheid en hun welzijn, maar ook voor onze familie, onze dieren, onze landschappen en de biodiversiteit.

GENOT

Geen compromissen voor gezondheid en genot. Gezond, lekker en ongeëvenaard mals vlees.

De niche van Bleu Vallon? Het allerbeste witblauw aanbieden, lokaal, rood en smakelijk rundvlees, exclusief voorbehouden aan liefhebbers van rundvlees en verdedigers van het Belgische terroir. Via Bleu Vallon laten Belgische boeren, die een lokale, familiale en duurzame veeteelt voorstaan, stukken vlees met karakter en een rijke smaak ontdekken die liefhebbers van lekker vlees zullen verrukken.

Bleu Vallon vlees is onder meer verkrijgbaar bij de slagerij La Campagnarde in Elzele, die een ‘Bleu Vallon d’Or’ heeft gewonnen op de Beurs van Libramont in 2023.

Het Belgisch witblauw, een onmiskenbare ecologische troef

Het behoud van weilanden, echte koolstofputten
BWB-runderen grazen tijdens het hele ‘goede’ seizoen, d.w.z. ongeveer 7 maanden per jaar. De rest van de tijd bestaat hun dagelijks rantsoen uit gemiddeld 78% gras (meestal ingekuild) evenals producten die worden geteeld op het land van de boerderij (maïs, granen, bietenpulp enz.). Door die valorisatie van het gras houden BWB-runderen de weilanden in stand, die echte koolstofputten zijn.

Bijzonder lage uitstoot van broeikasgassen
Het Belgisch witblauw staat vooral bekend om zijn voederefficiëntie: het eet gemiddeld 4,490 kg voer om 1 kg toe te nemen, wat bijzonder weinig is. Deze voederefficiëntie in combinatie met een hoge gemiddelde dagelijkse winst (productie van 1,4 kg vlees per dag) maken er een bijzonder goed presterend ras van qua koolstofvoetafdruk: een echte dubbele winnaar die een hoge vleesproductie combineert met een minimale impact op het klimaat. Een recente studie schat de uitstoot van BWB op ongeveer 21 kg CO2-equivalent per kg vlees, vergeleken met 27,5 tot 18,5 kg voor andere rassen (Bron: Boerenbond.be).

De voedings- en smaakkwaliteiten van BWB-vlees
Het vlees van Belgisch witblauw staat bekend om zijn ongeëvenaarde malsheid en zijn hoge gehalte aan eiwitten, vitamine B3 en B12 maar ook zink. Dit vlees bevat minder cholesterol dan kippenvlees. Het vlees van Belgisch witblauw is vlees van superieure kwaliteit, rood, mals en smakelijk, het resultaat van de knowhow van onze Belgische veehouders. Laten we onze landbouw steunen!

→ Bent u een ambachtelijke slager, restauranthouder of consument en wilt de herkomst van uw stuk vlees garanderen? Rascertificering geeft u de mogelijkheid om te profiteren van een extra garantie op de herkomst Belgisch Witblauw van uw aankopen.

Rascertificering? Wat is dat?

Dieren met een rascertificaat bieden twee garanties:

• Als onderdeel van het ras Belgisch Witblauw is het gecertificeerd door het stamboek ‘Belgisch Witblauw’. Het is de taak van de Commissie om de herkomst van dieren te formaliseren, op basis van regelmatige bezoeken van specialisten in het ras en frequente kwaliteitscontroles door analyse van het DNA van de dieren.

• Van alle gecertificeerde dieren bevindt zich een biologisch monster in een biobibliotheek. Door dit monster te bewaren kan men een DNA-analyse uitvoeren indien dit nodig is voor de kwaliteitscontroleschema’s.

 

Proef, geniet en word een overtuigd ambassadeur van onze streek!

Meer weten:

ELEVEO – BELGISCH WITBLAUW STAMBOEK

4, Rue des Champs Elysées    5590 CINEY    +32(0)83 23 06 11    hbbbb@awegroupe.be
www.awenet.be    www.hbbbb.be