Op culinair vlak behoort de regio Piemonte, met hoofdstad Turijn, tot het beste wat Italië te bieden heeft. De toeristische dienst promoot deze culinaire schatten nu via een gastronomisch menu op een Brusselse tram: de Tram Experience.

Turijn, eerlang bekend als industriestad, zet zich steeds meer op de kaart als stad van gastronomie, kunst, architectuur en sport. De stad en omgeving, omringd door de Alpen en de rijstvelden van de Po-vlakte, herbergt enkele van de grootste voedsel- en drankbedrijven van Europa. Denk aan Nutella (Ferrero), Lavazza koffie, Martini…

Turijn was trouwens de eerste hoofdstad van Italië. Dat vind je terug in de grandeur van het centrum, met zijn mooie barokke gebouwen, kilometerslange overdekte winkelarcades en majestueuze pleinen.

Waar Turijn nog om bekend staat? De bekende lijkwade van Turijn (het doek waarin Christus zou zijn gewikkeld en begraven na zijn kruisiging), het indrukwekkend filmmuseum en het Lingotto, de voormalige Fiat fabriek met testbaan op het dak. Het complex omvat een kunstgalerie (Pinacoteca Agnelli), een concertzaal, een theater, een congrescentrum, een hotel en een winkelcentrum.

Koffie, chocolade en aperitief

Turijn is bovenal een plek waar ze graag en lekker eten. In deze Noord-Italiaanse stad is de keuken royaler, rijkelijker en ook ietwat zwaarder dan in het centrum of het zuiden van de laars. Denk dus niet aan pizza, aan tomaten of spaghetti vongole, maar eerder aan pasta met boter en truffel (bijvoorbeeld uit Alba), aan stoofpotten met langzaam in barolo wijn gegaard rundsvlees of aan ‘agnolotti del plin’, een met rundsvlees gevulde pasta. Iets lichter maar ook uit Piemonte afkomstig is de bekende vitello tonnato.

Als je Turijn met een drank associeert, dan is het wel met vermout. Er is natuurlijk de wereldberoemde Martini, maar in Turijn vind je vermout in vele kleuren, geuren en smaken, ook van tal van kleinere producenten.

Mee dankzij die vermout kent Turijn een echte aperitiefcultuur. Je zult er bijna altijd een hapje krijgen bij je aperitief (charcuterie, kaasjes, …) en soms staat er zelfs een volledig hapjesbuffet uitgestald, waar je je – begrepen in de prijs van de drankjes of voor enkele euro’s extra – kunt van bedienen.

Ook het koffiemoment is in Turijn een serieuze zaak. Hun versie van de Britse high-tea heet ‘merenda reale’. In de chique historische cafés van Turijn serveren ze bij de koffie een hele reeks chocolaatjes, koekjes en gebakjes. De koffie is in dit geval vaak een ‘bicerin’, een wel erg heftig drankje van gesmolten chocolade, koffie, suiker en room.

Gerechten van sterrenchef Andrea Larossa op de tram

De toeristische diensten van Turijn en Piemonte promoten momenteel de gastronomische troeven van de regio via de Brusselse Tram Experience. Hierbij kunnen lekkerbekken plaatsnemen op een tot restaurant omgebouwde tram uit de jaren zestig. Terwijl je dineert of luncht rijdt de tram door de hoofdstad. Het concept bestaat al elf jaar en is een groot succes.

Nog tot 26 maart kun je op de tram gerechten proeven van chef Andrea Larossa uit Turijn. Deze autodidact opende in 2014 een restaurant in Alba, waar hij na drie jaar met een Michelinster werd bekroond. De chef trok in 2022 naar Turijn en startte er restaurant Larossa. Ook daar bekroonde de bandenfabrikant hem snel met een ster. Andrea Larossa brengt een eigentijdse interpretatie van de Piemontese keuken. Op de tram proefden wij onder meer van vitello tonnato, van traag gegaarde runderwang in een krachtige rodewijnsaus met knolselderpuree en van panna cotta met karamel, dit alles begeleid door schitterende wijnen uit de regio.

www.turismotorino.org
www.visit.brussels/nl/bezoekers/eten-en-drinken/tram-experience

(RDV)