Robbe Dupon van Straight Up Drinks uit Brugge kroonde zich in de Tapabar aan de Antwerpse Pelgrimstraat tot nieuwe Belgisch kampioen van de Tio Pepe Challenge 2024. Hij zal de Belgische eer verdedigen tijdens de Europese finale die van 5 tot 9 mei aanstaande doorgaat in Jerez de la Frontera.

Robbe Dupon (26) toonde zich de beste onder negen andere topbartenders, en haalde het met ‘El Nogal’, een recept geïnspireerd door de geweldige kansen die hij kreeg om zich verder te ontwikkelen in zijn vaardigheden, maar ook door de laatste mooie herinneringen aan zijn geliefde oma. Hij serveerde de winnende cocktail overigens in een…kopje, en het was ook zijn eerste deelname aan deze wedstrijd, die verliep volgens het ‘blind tasting’ principe.

“Met een plek in de top drie zou ik al tevreden geweest zijn, en ik had ook niet gedacht dat ik voor de overwinning in aanmerking zou komen, aldus de duidelijk nagenietende winnaar. Het was dan ook een zeer nipte beslissing volgens mij. Ik heb geprobeerd om de gebruikte ingrediënten voor de ‘El Nogal’ zoveel mogelijk te laten ‘shinen’, en dat is blijkbaar gelukt. Het is immers belangrijk dat de aroma’s duidelijk aanwezig zijn in een cocktail. Daarnaast heb ik ook honing gebruikt om verdere accenten te kunnen leggen”, aldus Robbe Dupon, die vorig jaar ook de Don Papa Chefs & Shakers-wedstrijd op zijn naam schreef.

De tweede en de derde plaats werden respectievelijk ingenomen door Jack Angove van Koks&Tales (Hasselt), die een ‘Sherry Anne’ cocktail bereidde, en Tijn Kempinski van Bar Burbure (Antwerpen), die een cocktail ‘The Wanderlust’ realiseerde.

Freelance bartender Robbe Dupon kon afgelopen jaar drie maanden werken in de internationaal bekende A Bar with Shapes for a Name in Londen, een bar die opgenomen werd in de World’s 50 Best Bars rangschikking. Voordien stond hij ook een achttal maanden in voor de bar service en het cocktail-aanbod in restaurant Willem Hiele in Oudenburg.

Met zijn bedrijf Straights Up Drinks biedt hij cocktail workshops, cocktail consulting en professionele B2B cocktailservices aan aan bedrijven, event-organisatoren alsook aan particulieren. Op aanvraag doet hij ook aan brand representation.

“Aanstaande zomer heb ik mooie plannen. Ik plan een pop-up bar op te starten in Brugge; de locatie is nog een verrassing”.

Nochtans was het niet meteen de intentie van Robbe Dupon om in de cocktailwereld te stappen.

“Ik volgde aanvankelijk een traditionele koksopleiding in hotelschool Ter Groen Poorte in Brugge, maar voelde na een tijdje aan dat drankenkennis me beter lag. Ik begon thuis te experimenteren met allerlei cocktailbereidingen en was meteen ‘vertrokken’. De passie die ik toen had, heb ik tot op de dag van vandaag behouden, en ik beschouw mezelf ook wel een beetje als een perfectionist terzake”.

Wat brengt de toekomst?

“Ik heb mooie vooruitzichten voor de toekomst. Het is ook de bedoeling om mijn passie te blijven delen en een platform te creëren om zoveel mogelijk cocktail-liefhebbers bij mekaar te brengen. In de hospitality sector komt het er nu eenmaal op aan om de mensen gelukkig te houden”, aldus nog Robbe Dupon.

Recept van de “El Nogal” van Robbe Dupon

  • 40 ml Honey Butter Washed – Nomad Outland Whisky
  • 30 ml La Copa Rojo Vermouth – Gonzàlez Byass
  • 20 ml Coffee infused Gonzàlez Byass Alfonso Oloroso Seco-Decàntalo
  • 5 ml Simple syrup
  • 1 dash Saline Solution
  • 3 druppels walnoot olie


Voor meer info, surf naar www.straightupdrinks.be

(DV)
foto’s: © Cinoco