Bierstad Brugge heeft er een nieuwe (toeristische) troef bij. De familiale brouwerij De Halve Maan opende onlangs het compleet vernieuwde bezoekerscentrum.

Brouwerij De Halve Maan was een van de eerste brouwerijen van het land om haar deuren te openen voor het brede publiek. De familie Maes stelde in de jaren tachtig het ietwat verouderde industriële patrimonium open om er bezoekers te ontvangen.

Intussen groeide de huisbrouwerij uit tot één van de belangrijkste toeristische trekpleisters voor Brugge, met jaarlijks meer dan 125.000 bezoekers. Zij worden er ondergedompeld in de unieke wereld van mout en hop. Het behoort tot een van de meest populaire privé-attracties in Brugge.

Bijna 40 jaar later investeert de brouwersfamilie nu opnieuw 750.000 euro in de vernieuwing van het bezoekerscentrum van de brouwerij. De Halve Maan kreeg voor deze vernieuwing subsidies van de Vlaamse regering en van de Provincie West-Vlaanderen.
Naast een grondige opfrisbeurt, worden ook enkele ultramoderne digitale technieken toegevoegd aan de rondleiding.

Via virtuele ervaring kennismaken met ondergrondse bierpijplijn

Er is onder meer een immersieve ruimte, waar bezoekers aan de hand van een virtuele ervaring kennismaken met de bekende ondergrondse bierpijplijn en met de bottelarij. Bezoekers kunnen nog intenser en in de diepte de beleving en het verhaal van Brugse Zot ervaren. Bovendien wordt de bierbeleving ook toegankelijker gemaakt voor andersvaliden of mensen die moeilijk ter been zijn. Het is een bewuste keuze om het bezoek ook persoonlijk te houden: mensen worden nog steeds door gidsen rondgeleid.

De rondleiding start in het midden van de huidige brouwzaal, waar vandaag de Brugse Zot, Brugs Tarwebier en Straffe Hendrik worden gebrouwen. Bezoekers staan er letterlijk tussen de ketels en kunnen de productie volgen met al hun zintuigen. Verder in het bezoek passeren de bezoekers in de historische en het museale deel van de brouwerij, waar ze een inzicht krijgen over hoe het brouwersambacht geëvolueerd is. Het geeft een uniek inzicht in de evoluties van de industriële revolutie. Uiteraard is er als afsluiter van het bezoek een degustatie van de Brugse Zot of Straffe Hendrik bieren.

(RDV)

www.halvemaan.be