Van 27 tot 29 januari 2025 vindt in Montpellier de 32ᵉ editie van Millésime BIO plaats, de wereldbeurs voor biologische wijnen en alcoholische dranken: zo’n 1500 exposanten staan er voor u klaar.
We vroegen aan Jeanne Fabre, die voor de vijfde keer op rij voorzitster is, waarom het de moeite waard is om naar deze vakbeurs te komen. ‘Millésime BIO is dé toonaangevende wereldwijde marktplaats voor professionals in de sector van biologische wijnen, ciders, bieren en gedistilleerde dranken. Iedereen wordt hier op gelijke voet gepresenteerd: kleine producenten, grote huizen, allemaal door elkaar, en dat is echt ons kenmerk.
Het aantal vertegenwoordigde landen en producenten, de variatie in de groottes van de ondernemingen en de jaarlijkse vernieuwing van de exposanten geven in één vakbeurs een compleet beeld van wat biologische wijn vandaag wereldwijd is.
We hebben verschillende tools en nieuwigheden geïntroduceerd: de Oenotheek, waar kopers snel de wijnen kunnen proeven die hen interesseren en zo tijd besparen, waar je ook bulkwijn vindt; een nieuwe ‘corner’ speciaal voor resistente druivenrassen; en we hebben voor het eerst een speciale hal voor alle exposanten die aangesloten zijn bij het Biodyvin-label, dat volgend jaar 30 jaar bestaat. Daarnaast hebben we dit jaar een bijzonder rijk programma aan conferenties en masterclasses, waarin wordt gefocust op de markt, bijvoorbeeld op de ontwikkeling van het biologische aanbod in Japan, in Scandinavië, of op de productiemethoden zoals agrobosbouw en regeneratieve landbouw.’’
In het voorprogramma van dit grootschalige evenement hebben we alvast enkele wijnen voor u geproefd en geselecteerd.
Domaine Lafond, Cuvée André, AOC Reuilly 2020
In 1960 richt André Lafond een wijngaard op van 1 hectare, die inmiddels is uitgebreid tot 40 hectare, in de AOC Reuilly en Valençay. Het domein, dat nu geleid wordt door zijn kleindochter Nathalie, produceert authentieke wijnen die trouw blijven aan het terroir. De Cuvée André, een eerbetoon aan de grootvader van Nathalie en de vader van Claude, is een witte Reuilly-wijn, gemaakt van sauvignon. Deze witte wijn van 2020 is fris en mineraal, met aroma’s van wit fruit en een lichte zuurgraad. Perfect bij zeevruchten of kazen.
Domaine Mittnacht Frères, Riesling ‘Esprit Libre’, AOP Alsace 2022
De familie Mittnacht, die sinds 1963 gevestigd is in Hunawihr en al meer dan 20 jaar biodynamisch teelt, ontwikkelt een uitgebreid assortiment wijnen, waaronder deze Esprit libre in het assortiment ‘Découvertes’. Deze onmiskenbare riesling heeft fruitige (citrus, perzik, peer…) en bloemige aroma’s, met een vleugje venkel, maar geen petroleum… Een minimum aan sulfieten en volledig droog, een mooie weerspiegeling van zijn terroir.
Château Climens, Fenouil et Camomille, AOP Bordeaux 2023
Het Château Climens, dat bekend is om zijn hoogwaardige sauternes en barsacs, produceert ook uitstekende droge witte wijnen zoals deze ‘Vin Méthode Nature’, die het resultaat is van onderzoek naar het verminderen van sulfieten in wijn op initiatief van Bérénice Lurton (die in 2022 het domein verkocht aan de familie Moitry). Deze 100% sémillon, een geweldige bordeauxdruif, wordt hier naar een opmerkelijk niveau van kwaliteit en verfijning gebracht. Een succes.
All you need is Loew, cuvée OmaGy (Orange, MAcération, Marnes, Gewürztraminer, Gypses),
AOP Alsace 2022
Toegegeven, de naam is wat lang, maar wat een geweldige oranje wijn. Natuurlijk, ongefilterd, zonder oenologische toevoegingen en biodynamisch. Een klein wonder, zacht in de mond, met mooie bloemige noten, een aangename frisheid en verfijning. Een wijn die getuigt van de opkomst van deze nieuwe kleur. Een favoriet.
Basic Instinct, Domaine Villa Noria, Pet’Nat Blanc de Noirs
Deze ongefilterde ‘blanc de noirs’, zonder sulfieten of toevoegingen, biedt fijne bubbels en aroma’s van vers fruit en witte bloemen. Perfect als aperitief. Gemaakt van pinot noir en cabernet sauvignon, gecertificeerd Vin Méthode Nature en aangeboden in statiegeldflessen. De jonge Villa Noria-wijngaard, die in 2010 werd opgericht, geeft voorrang aan biodiversiteit en beperkt zijn koolstofvoetafdruk. Hij biedt deze Pet’Nat op vat aan… Om van te genieten met vrienden!
Celler de Les Aus Bruant Natural 2018
De Bruant is een vogel die leeft in struikachtige gebieden nabij de Spaanse wijngaard. Deze cava van Celler de Les Aus, gemaakt in Catalonië, is een natuurlijke wijn gemaakt van 100% biologische xarel-lo volgens de voorouderlijke methode. De wijn rijpt 15 maanden op de droesem en wordt vervolgens gebotteld zonder toevoeging van suiker of sulfiet. De jaargang 2018, beïnvloed door een Atlantisch klimaat, ontwikkelt een bloemige neus en noten van wit fruit en amandelen. In de mond maken zijn frisheid en aanhoudende aroma’s deze natuurlijke wijn tot een uitstekende keuze als aperitief.
Domaine Val de l’Orme,
AOC Châteauneuf-du-Pape 2023
Deze Châteauneuf-du-Pape is gemaakt van een assemblage van 80% grenache en 20% syrah. De druiven worden met de hand geoogst en de wijn rijpt 9 maanden op fijne droesem in vaten. Hij heeft een kruidige structuur die typisch is voor deze appellation, ideaal om gerechten met saus of rood vlees te begeleiden. Deze wijn, rijk aan smaak en tannine, weerspiegelt de knowhow van het Domaine Val de l’Orme, gelegen in een regio die bekend staat om zijn robuuste, karaktervolle wijnen.
Domaine Prés Lasses,
Chemin de Ronde, AOP Faugères 2020
Deze assemblage van grenache, syrah, cinsault en mourvèdre, geproduceerd in de appellation Faugères op leisteenbodems, drukt de elegantie van het Domaine Prés Lasses uit. De jaargang 2020 onthult een mooie aromatische complexiteit, met fruitige noten van zwart fruit en viooltje. Deze zonnige, gulle wijn heeft een mooie ronde smaak, wordt geproduceerd met respect voor het milieu en weerspiegelt het unieke terroir van deze regio.
Domaine Serre Besson, Pauvre diable, Vin de France 2022
Iets meer dan 4 hectare wijnstokken voor… 4 handen. ‘Pauvre Diable’, afkomstig van oude wijnstokken van het Domaine Serre Besson, is een rode wijn van 2022 met een sterk karakter. Met aroma’s van bramen en zwarte kersen evenals kruidige en bloemige noten is deze 100% grenache zonder toegevoegde sulfieten het resultaat van een vinificatie met respect voor het terroir. Deze wijn is ideaal voor wie op zoek is naar een karaktervolle wijn om wild, rood vlees of kruidige groenteschotels te sublimeren.
Château Suau, Semper Viva,
Bordeaux 2020
De Semper Viva (‘altijd levend’, dus zwavelvrij) van het Château Suau is een bordeaux in de appellation Cadillac Côtes de Bordeaux. Deze biologische wijn respecteert het milieu en de puurheid van het fruit, met frisheid en een natuurlijke expressie van merlot, de enige druivensoort. De afwezigheid van sulfieten maakt de wijn licht en aangenaam in de mond. Perfect bij groenteschotels of wit vlees.
Domaine Colline de l’Hirondelle,
Sur la crête, Vin de France 2022
Deze wijn is een assemblage van 60% grenache en 40% mourvèdre, gefermenteerd met inheemse gisten zonder toevoeging van sulfieten. Deze jaargang 2022 onderscheidt zich door zijn levendigheid en natuurlijke aroma’s, waardoor het een populaire keuze is voor liefhebbers van natuurwijn. Het knapperige fruit doet denken aan vers geplukte frambozen. Een wijn om te drinken met vrienden, bij een plankje fijne vleeswaren of een lekkere zelfgemaakte pizza.
Château Croix des Pins,
La tête à l’envers, AOP Ventoux 2022
‘La tête à l’envers’, geproduceerd door het Château Croix des Pins in Mazan in de Ventoux, is een rode wijn van 2022. Deze wijn onthult complexe aroma’s, met noten van zwart fruit en specerijen, en een mooie structuur in de mond. Ideaal bij Provençaalse gerechten, gegrilde vleesgerechten of, waarom niet, een chocoladedessert.
Domaine des Pradels-Quartironi, Mam’zelle Syrahcuse, Vin de France 2023
Hoewel deze wijn uiteraard niet van Sicilië komt, bevindt de producent zich in de regio Saint-Chinian, maar de wetgeving staat niet toe dat de producent dat op het etiket vermeldt. Deze Mam’zelle, gemaakt volgens het label ‘Vin Méthode Nature’, is fruitig, sappig, smakelijk en fris. Te karaferen indien mogelijk. Ontdek ook de rest van het assortiment, het is de omweg waard.
Domaine du Deves,
cuvée ‘Sans sulfites’, IGP Alpilles 2023
Het Domaine du Deves, beheerd door Laurent Maltinti, is een voormalig bolwerk van het bisdom Avignon. Het is gelegen in het hart van een mediterraan bosmassief, wat een directe invloed heeft op de kwaliteit van de wijnen. Twee druivensoorten, grenache noir en marselan, zorgen hier voor een lekker wegdrinkende, kruidige en houtachtige wijn, zonder overdrijving, rijk aan zwart fruit (zwarte bes) met een hint van pruim. Niet te fris serveren.
Domaine de Lauzières,
Mourvèdre sans sulfites,
IGP Alpilles 2023
Dit domein, opgericht in 1677 (!), is het oudste van de Alpilles en een van de 12 (allemaal biologisch) domeinen in de AOP Baux de Provence. Het is sinds 2015 Demeter-gecertificeerd. In de wijnmakerij staan roestvrijstalen vaten (één per druivensoort) en een zestigtal eivormige betonnen vaten. Het resultaat is verbluffend: de wijn is elegant met smakelijke tannines en een prachtige zuurgraad. Niet te missen!
Ceres 2022, Claire Villars-Lurton, Haut-Médoc 2022
Het Château Haut-Bages Libéra, dat eigendom is van Claire Villars-Lurton, net als het Château Ferrière, produceert ook een natuurwijn zonder sulfieten in de appellation Haut-Médoc. De cuvée Ceres is een eerbetoon aan de godin van de landbouw, de oogst en de vruchtbaarheid, maar verwijst ook naar de Griekse godin Demeter. De bedoelingen van de eigenaars van deze wijn, die uitsluitend gemaakt is van merlot en deels rijpt in amfora’s, konden niet duidelijker zijn. Soepel, harmonieus en smaakvol. Niets op aan te merken.
Domaine La Lôyane, cuvée L’Éclipse, Vin de France
‘L’éclipse’, die uitsluitend gemaakt is van grenache in de Rhône, is volgens de makers ‘een 100% grenache die een inspiratiebron is voor de relatie tussen levende wezens en de maan’. Opgelet, er is een cuvée met dezelfde naam (maar met een zwarte achtergrond op het etiket) die carignan en grenache mengt. Een stevige wijn, rijk aan rode vruchten maar met zachte tannines en een prachtige frisheid. Een 100% plezierwijn om van te genieten binnen twee of drie jaar.
Lagravera Natural R+D+i,
La Serra Llarga, 2021
Dit project, gevestigd in Catalonië, ten noordwesten van Barcelona, gaat verder dan de productie van een biodynamische wijn: het werd in 2006 gestart om een grindgroeve te herstellen en heeft het ook mogelijk gemaakt een wijngaard van 1889 te herstellen met 24 druivensoorten, waarvan 17 inheemse! Deze 100% natuurwijn, zonder sulfieten, komt van een uniek perceel met oude grenache. Gul in de mond met aroma’s van kersen, bosbessen, venkel en vers gemaaid gras. Verrassend.
Brasserie de la Seillonne –
Blanche Stupéfiante
Dit witbier van Brasserie de la Seillonne, ten oosten van Toulouse, onderscheidt zich door zijn fruitige en bloemige aroma’s. Het is gebrouwen met kruiden zoals sinaasappelschil en koriander, die een extra vleugje frisheid toevoegen. Het is een bier met karakter, ideaal voor liefhebbers van verfijnde en verfrissende smaken. We hebben ook genoten van de andere bieren van het assortiment, waaronder ‘Sale Gosse’, een IPA met zeer intense aroma’s van citrus en tropisch fruit.
Brasserie en Terre Occitane – Basty Blonde
De Basty Blonde, afkomstig van deze brouwerij in Sabran in de Gard, is een licht fruitig bier met hints van honing in de neus. Ze wordt gemaakt van lokaal bronwater en mout, en de hoge gisting zorgt voor een unieke helderheid. Een licht en makkelijk drinkbaar bier, perfect als aperitief.
[ Marc Vanel / Muriel Lombaerts ]