Het evenement trok meer dan 4.000 liefhebbers van raclette met als doel het wereldrecord terug af te pakken van de Fransen. De echte raclette, een schat die weliswaar uit Wallis komt, behoort immers toe aan alle Zwitsers!

Na het evenement van de grootste ‘raclonnette’ ter wereld, dat in maart 2024 in Saint-Étienne werd georganiseerd en 2.236 deelnemers samenbracht, wilden de organisatoren van de Foire du Valais immers de echte raclette weer in de kijker zetten met een ambitieus evenement, ‘The Plus Grande Raclette of the World’ genaamd, op 5 april jongstleden. Het evenement bracht meer dan 200 racleuses en racleurs samen achter hun oven en het geheel werd live uitgezonden op gigantische schermen in de hal.

The plus grande raclette of the world in enkele cijfers:

  • Meer dan 4800 deelnemers
  • Meer dan 200 vrijwillige racleuses en racleurs
  • 1200 kg raclettekaas
  • 1500 flessen gekoelde wijn
  • 1 ton aardappelen
  • 380 kg augurken en 280 kg uien

Een diepgewortelde traditie

Volgens de legende heeft Léon, een wijnboer uit Wallis, de raclette uitgevonden. Op een koude dag zou Léon een stuk kaas boven een houtvuur hebben verwarmd, waardoor de smeltende textuur en unieke smaak ervan onthuld werden. Dit typische gerecht uit Wallis, dat al eeuwenlang geliefd is, verovert nog steeds harten tot ver buiten de Zwitserse grenzen.

De Zwitserse kaas kreeg officieel de naam ‘raclette’ in 1874. Uit archieven blijkt zelfs dat er al vanaf de 4e eeuw voor Christus kaas werd gemaakt in Wallis. Een traditie die dus diep geworteld is in de geschiedenis en cultuur van de Alpen. Raclette is veel meer dan alleen een gerecht: het is de uiting van een levenskunst gevormd door de bergen en hun bewoners, een steeds gewaardeerde gelegenheid voor een moment van samenzijn, ongeacht het seizoen. In Wallis is het een cultureel erfgoed dat door iedereen wordt gevierd.

Authenticiteit tegenover de ‘raclonnette’

Het evenement zette de BOB raclettekaas uit Wallis in de kijker, een beschermde oorsprongsbenaming volgens een eeuwenoud recept op basis van rauwe melk. De deelnemers kregen de gelegenheid om de raclettekaas van VALDOR te proeven, gemaakt door meester-kaasmakers van kaasmakerijen uit Wallis volgens strenge specificaties die garant staan voor onberispelijke kwaliteit. Een ambachtelijk vakmanschap, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, zorgt voor een romige, smaakvolle raclette die de unieke aroma’s van de Zwitserse bergen tot hun recht laat komen. Elk raclettekaaswiel is de uitdrukking van een passie voor kwaliteit en authenticiteit.

In tegenstelling tot de ‘raclonnette’, waarbij voorgesneden plakjes kaas worden gebruikt, benadrukt de echte raclette de kwaliteit van de kaas en de traditionele techniek van kaas van het wiel te schrapen.

Afgezien van het record was dit evenement dus de viering van een cultuur, van een mentaliteit gebaseerd op gezelligheid en delen, waarden die onlosmakelijk verbonden zijn met raclette.